Изявлението на Валс бе в контекста на нарастването на престъпността във Франция, в основата на която се намират престъпни групировки от Балканите, съобщава румънският вестник "Евениментул зилей", като цитира френския "Фигаро".

Вътрешният министър на Франция каза още, че присъединяването на двете страни към Шенген "не е на дневен ред", предаде БТА.

"Аз съм повече от резервиран, след като не бяха приети необходимите мерки за гарантите на сигурността на нашите граждани", обясни Валс.

Той добави, че "нито сега, нито на 1 януари присъединяването на двете страни ще бъде на дневен ред".

На въпрос как би коментирал изявленията на лидера на френската крайна десница Марин льо Пен, която заяви, че решение за присъединяването на Румъния и България към Шенген вече е взето, Влас отговори: "Марин льо Пен е некомпетентна".

Марин льо Пен поиска от Манюел Валс да покаже, че „Франция ще се противопостави” на влизането на двете страни в Шенген, предаде радио „Юроп 1”, цитирано от "Фокус".

Ще поискам мораториум за Шенген и ще затворя границите. Ще искам също така от политиците, които са гласували за влизането на Румъния и България в ЕС, да спрат да ни баламосват. Защото от 2014 година тези две страни ще бъдат пълноправни членове, а ромите ще могат да се установят свободно където си поискат във Франция”, заяви тя.

От 1 януари 2014 година Румъния и България ще бъдат пълноправни членове на ЕС (с отпадането на ограниченията в пазара на труда - б.р.). Въпреки че все още няма да са в Шенген, движението в ЕС за румънците и българите, а следователно и за ромите, ще бъде още по-лесно отколкото е сега”, посочва Льо Пен.

И още за ромския въпрос

Повечето от ромите нямат истинско желание да се интегрират в обществото, заяви кандидатът на управляващата партия за кмет на френския град Вильорбан, Жан-Пол Бре пред изданието „Метронюз”.

„Не трябва да бъдем наивни. В Нант бе направено селце за ромите, но проектът не проработи. Със семействата, които искат да се трудят, трябва да действаме поотделно. Като все пак запазим човечността си, трябва да направим един извод: в краткосрочна перспектива не съществува възможност за интеграция”, заяви Бре, който вече има два кметски мандата.

Не минава и ден, в който въпросът за ромите да не е водеща тема във френските вестници. Някои беснеят, други се търсят решение, а политиците се опитват да намерят, доколкото могат, правилната позиция с оглед на общинските и европейските избори догодина, пише изданието „ЖОЛ прес”.