"От 11 януари вече свършихме доста работа, но тя не е напълно приключила. Ще са нужни още няколко седмици, но целта ни е да предадем щафетата. Нямаме намерение да оставаме, нашите африкански приятели могат да вършат работата, която вършехме ние досега. Никоя част от Мали не трябва да е извън контрола на законните власти", заяви Оланд по време на посещение в северния малийски град Тимбукту, предаде БТА.

И.д. президент на Мали Дионкунда Траоре благодари на френските войници за тяхната ефикасност и професионализъм, които позволиха да се освободи населението на Северно Мали, "живяло във варварство и мракобесие месеци наред".

Франсоа Оланд също осъди "варварството" на ислямистките групировки, които в продължение на месеци окупираха Северно Мали. "Наистина е имало воля за разрушаване. Нищо не е останало", констатира той при посещение на две гробници на мюсюлмански светии, разрушени от джихадистите.

"Ще ги построим наново, господин президент", увери го генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова*, която придружаваше Оланд при посещението.

Френската военна намеса в Мали започна на 11 януари, ден след настъпление към южната част на Мали от свързани с Ал Каида ислямистки групировки, които окупираха Северно Мали от края на март 2012 г. Миналия уикенд бе върнат контролът на малийските власти над градовете Гао и Тимбукту, а във вторник вечерта френски войници се разположиха на летището в Кидал - град, който се държи от туарегски бунтовници и ислямисти дисиденти, които твърдят, че са умерени.

*Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е на посещение в Мали заедно с френския президент Франсоа Оланд. Тя поставя началото на програмата за опазването на културните и писмени паметници, пострадали от властта на джихадистите в северната част на Мали.