Националната работна среща на ГЕРБ беше формален старт на предизборната кампания. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV политологът Румяна Коларова.

"Те обявиха, че започват номинации за листите за евродепутати, което си е старт на кампанията. Не е естествено, защото обикновено кампанията за европейските избори е доста по-кратка и неинтензивна в сравнение с националните", заяви политологът.

Снимка: Булфото

Според социологът Първан Симеонов евроизборите са междинен тест за властта, не само в България.

"Отчита са известно намаляване на разликите, което увеличава интригата. От днешна гледна точка, най-вероятно е ГЕРБ да спечели европейските избори. Не знаем дали ще има нов играч и не се знае какво ще се случи до края на зимата. Както казва Борисов - догонват ги", каза социологът.

Коларова беше категорична, че правителството с цел търси темата за изборите. "Ако кампанията започне сега, ще се говорят различни неща от дневния ред, на който бяхме свидетели през последните четири месеца. От една страна тя, е доста по-удобна, от друга страна - тя е изключително неудобна за БСП. Те се разминават не само за листите, но и за съдържателните послания, които ще отправят", каза Коларова и допълни, че темата "избори" затруднява и коалиционният партньор - Обединените патриоти.

"Борисов си постави тежката задача да стегне партийната дисциплина на нивото на местните мрежи. След толкова години участие във властта, това е било задача, която е била непосилна за НДСВ или БСП. Тежкото състояние, в което се намират БСП е в резултат на загубата на предишните местни избори", допълни Коларова.

Социологът заяви, че трудно БСП ще мобилизират още подкрепа, но е много вероятно ГЕРБ да загубят от своята.

Симеонов посочи, че за ГЕРБ няма значение кой ще бъде водач на листата за евро изборите, а партията трябва да избере най-харесваното и разпознаваемо лице. "Рано е да се каже за колко евродепутати имат шанс. Разликите са минимални, гласуването ще бъде в края на три почивни дни, а евроизборите са на втори план за българите", заяви Симеонов.