Фонтанът в Докторската градинка в София осъмна боядисан с червена боя и поставен чаршаф с надпис, сякаш изписан с кръв: "Честит празник 9.09.1944 г., неблагодарници".

Снимка: Булфото

Автор на зловещата "честитка" е скулпторът Андрей Врабчев, който в Деня на шегата 1 април издигна на софийския площад "Гарибалди" статуя на премиера Бойко Борисов, наподобяваща Владимир Ленин. Паметникът беше със светещи червени очи и вградена тонколона, от която звучаха популярни реплики на министър-председателя като "Сongratulations".

Снимка: Булфото

Врабчев коментира пред "Дневник", че за оцветяването на фонтана е използван безвредният железен оксид, който няма да замърси водата на водоема.

Снимка: Булфото

"Има много убити, взимани са имоти... без съд и присъди. Не може цели групи от обществото да се крият зад маската на антифашизъм. Не чувствам ръцете си окървавени, по някакъв начин ми олекна. Няма вандализъм, изкуството не трябва да бъде плахо. Не искам да обиждам никого, искам да събудя размисъл. Мина достатъчно време, за да не се чувстваме обвинявани, а да преценим фактите. Да не разрешаваме този конфликт да бъде употребяван срещу интересите на нашия народ и държава", уточни скулпторът пред телевизия "България Оn Аir" каква е била идеята му.

Снимка: Булфото

"Това не е празник, това е черна дата в българската история. Докато не бъде даден истинен отговор, няма да може да се получи това помиряване в обществото, към което от 30 години се стремим. Хронични състояния могат да бъдат излекувани само през криза", добави Врабчев, който определи позицията си като "морална, а не толкова политическа".

Пред "Свободна Европа" той нарече "кървава баня" и затова смята, че датата не трябва да се крие зад маската на антифашистката борба.

Фонтанът се намира недалеч от входа на Руския културно-информационен център на ул. "Шипка". По-късно днес точно там ще бъде открита изложба по случай 9 септември, озаглавена "75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма". Именно тя преди дни предизивка дипломатически скандал между София и Москва. В изявление на българското външно министерство беше заявено, че "без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия са донесли на народите в Източна Европа половин век репресии". От МВнР посъветваха руското посолство да не заема позиция в подкрепа на "съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни".

По този повод говорителят на руското външно министерство Мария Захарова излезе с остър коментар, обвинявайки българските власти в пренаписване на историята.