Според Бойко Борисов единственото основание за протест срещу пенсионна реформа е, че ако веднъж от частния пенсионен фонд се отиде в НОИ, след това няма връщане. Затова премиерът възложил на финансовия министър да му подготви и предложи в най-кратък срок и това решение, предадоха БТА и БНР.

По думите на Борисов, ако сега не му харесва на даден човек или не е убеден, че в този пенсионен фонд правилно и сигурно парите му се управляват, да отиде в НОИ.
"Хубаво, но след една година или две види, че някой пенсионен фонд много добре работи и дават по-голяма ликвидност, по-голяма доходност на парите, да има възможност да се върне обратно", обясни премиерът пред български журналисти в Брюксел, където е на Европейски съвет.

Ето, това само не е предвидено, което аз с две ръце бих го подкрепил, категоричен е той.

"И оттук нататък не разбирам чии интереси някой защитава – на хората ли или на някой лобист? Не мога да разбера", каза Борисов.

"Чух глупости за национализация, което е абсолютно невярно. За какво ще се протестира - че даваме на хората демокрация и право на избор - хората това искаха в предишните години",
коментира той пред журналисти, цитиран от БТА.

Борисов обясни, че проблемите в пенсионната система са огромни и тази година държавата я дотира с пет милиарда лева.

Премиерът призова без да се политиканства, защото това е реформа за 30 г. напред, да намерят най-доброто сечение.

"Пенсионните фондове, които вече трябва да започнат да изплащат пенсии, не са в състояние и могат да плащат само малки суми. Предложих всеки да има право на информиран избор - дали (да се осигурява в НОИ), дали в частен пенсионен фонд - това е демокрацията. Аргументът против е, че българинът бил глупав и не можел сам за една година да намери правилното решение, и трябва да се върнем във времето на социализма, когато ни казваха кое е правилно", коментира Борисов.

Той като демократ считал, че всеки българин може сам да реши този проблем и това ще доведе до конкурентност в самите фондове.

"Те ще имат една година време със своите реклами, със своите офиси да седнат и с всеки един, който се осигурява там, да кажат "При нас доходността е по-голяма, парите ви се управляват по-добре", обясни той.

От случая с КТБ Борисов си направил извод - когато нещо става автоматично и безконтролно, в един момент дори стабилна институция като БНБ се оказа, че не контролира, както трябва.

По думите му КФН би могла да установи дали тези фондове разполагат с достатъчно средства и дали правилно работят с тях.

"Когато управлявахме сами, повишавахме всяка година възрастта за пенсиониране с четири месеца. Сега не сме сами и затова позвъних на Михаил Миков, разбрахме се след десетина дни на председателско ниво заедно с експерти да намерим решение, заяви премиерът.

Според него забавянето й няма да доведе до проблеми с Брюксел, защото ще е минимално.

"Ако не оттеглите предложението за пенсионната реформа, управлението на втория кабинет "Борисов" ще бъде обречено на недоверие и неуспех", обяви по-рано днес съпрдеседателят на РБ Радан Кънев.

Вицепремиерът Ивайло Калфин обяви за прибързано и изненадващо предложението за прехвърляне на пенсионни вноски от частни фондове в НОИ и подчерта, че това не е добре за бизнес средата.
Социалният министър призна, че няма да прехвърли своята партида.

БДЦ обяви, че няма да подкрепи предложението на финансовия министър за промяна в пенсионния модел.

КНСБ за пореден път застана зад предложението, а работодателите - против него.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Менда Стоянова срещу Радан Кънев

АНКЕТА: Къде да отиде вноската ви от втория стълб?