Финансови злоупотреби в БСП нямало. Членовете на НС на БСП бяха предоставени всички документи за извършените разходи. Проведе се дискусия, след която Националният съвет на БСП прие с мнозинство финансовия отчет за първото шестмесечие на 2019 г.

Пленумът прие и актуализиран бюджет до края на годината, както и нов щат и структура във връзка с намаляването на субсидията.

Припомняме, че преди няколко дни Красимир Янков обяви, че има съмнение как се харчи партийната субсидия и хвърли вината върху Нинова. В свой пост във Фейсбук Нинова му отговори, че всеки лев в БСП се харчи със санкцията на Националния съвет и всеки негов член може по всяка време да провери финансовите потоци на партията.

Пред членовете на пленума е била изнесена пълна информация за извършените разходи за всички дейностите по пера, включително и за договори с медии, от които специално се интересувала Велислава Дърева.

Предшественикът на Нинова на лидерския пост Михаил Миков обаче разкритикувал публичните изяви на членове на Националния съвет, които внушават, че в партията има финансови злоупотреби. По този начин се руши образа и доверието в БСП, предупредил той.

Красимир Янков не е станал да се защити, само задавал въпроси, на които получавал обстойни отговори.

С повече от 50% се орязва щатът на "Позитано" 20 заради предстоящото намаляване на субсидията. Досега партийният апарат по ведомост е бил 148 души, вече става 64.

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев ще оглави Националния предизборен щаб на партията за местните избори. Това реши още Националният съвет на БСП на своето заседание.

Точката за председател на предизборния щаб на партията за предстоящия вот бе трета в дневния ред на Пленума. Добрев бе предложен на вниманието на Националния съвет от лидера на БСП Корнелия Нинова. За кандидатурата му гласуваха 78 членове на пленума, "против" - 5-ма и "въздържали се" - 3, с което тя бе одобрена. В него влизат и Деница Златева, Владимир Москов, Вяра Емилова, Драгомир Стойнев, Ивелин Николов, Бояна Бозаджиева, Атанас Атанасов, Асен Гагаузов, Атанас Зафиров, Атанас Костадинов, Георги Свиленски, Калинка Николова, Георги Чакъров, Пенка Йорданова.

Пленумът е решил да бъдат съкратени 100 души от администрацията на партията. Това е тежка мярка, но неизбежна с оглед на намалената субсидия. Нинова е предложила по динамична формула за управление на партията.