Трима нови министри влязоха във втория пореден служебен кабинет на президента Румен Радев.

Валери Белчев поема Министерството на финансите от Асен Василев, Даниела Везиева отива на мястото на Кирил Петков като министър на икономиката, а постa в Министерството на транспорта Георги Тодоров предава на Христо Алексиев.

Валери Белчев също е възпитаник на Харвардския университет като предшественика си. В началото на кариерата си Белчев придобива експертиза в редица водещи търговски банки, включително "Ейч Ес Би Си", "Креди Агрикол Индосюез" (Credit Agricole Indosuez), "Фортис Банк" (Fortis Bank) и "Сосиете Женерал" (Societe Generale).

През 2007 г. се фокусира върху инвестиционния бизнес, установява стратегическо партньорство с "Ротшилд и Сие" (Rothschild & Cie) и действа в качеството на изключителен партньор за България до 2013 г.

Валери Белчев, служебен министър на финансите

Снимка: БТА

От създаването на държавното дружество Фонд мениджър на финансови инструменти в България ЕАД през октомври 2015 г. Белчев е негов изпълнителен директор и председател на Управителния съвет.

Освен магистърска степен по публична администрация (MPA) от университета Харвард, той е и магистър по финансови и банкови техники от Университета Париж-2 Пантеон-Асас (Paris 2 Pantheon-Assas), както и от УНСС по международни икономически отношения.

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева беше заместник-министър на икономиката и във второто правителство на Бойко Борисов като представител на Реформаторския блок.

Тя е завършила е финанси и кредит в Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов, с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор". Доктор е по икономика на НВУ "Васил Левски" - Велико Търново.

Даниела Везиева, служебен министър на икономиката

Снимка: БТА

Работи по проекти свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003 г.

От 2007 до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища. Преди да заеме длъжността на заместник-министър на икономиката е работила като началник отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" в Регионален инспекторат по образование в Русе.

От май 2018 г. до март 2019 г. е съветник в кабинета на председателя на Комисията за финансов надзор.

Даниела Везиева е заемала мениджърски и ръководни длъжности в областта на банковата и консултантската дейност.

От 18 май 2021 г. досега е съветник към министъра на икономиката.

Владее английски и руски език.

Христо Алексиев поема поста на министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

В системата на железниците го вкарва министъХристо Алексиев e икономист и експерт в транспортния сектор. Магистър по икономика от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Притежава редица квалификации и сертификати от "Импириъл Колидж Лондон", Бизнес училището на Оксфордския университет и други международни образователни институции.

Между позициите, които Христо Алексиев е заемал, са експерт към кабинета на министъра на транспорта, икономически експерт и консултант по проекта за изграждане на Интермодален контейнерен терминал в Пловдив, член на Съвета на директорите на Зона за обществен достъп в "Пристанище Бургас" ЕАД; член на Управляващия комитет на "Европейски приоритетен проект 22" в Брюксел, член на Управителния съвет на Международната организация "Европейски товарен железопътен коридор 7" в Будапеща; председател на Съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД и председател на Управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Христо Алексиев, служебен министър на транспорта

Снимка: БТА

Христо Алексиев е ръководил успешната реализация на едни от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор. В това число, и на един от малкото проекти в държавата, реализирани по уникален модел, включващ едновременно европейско съфинансиране и механизмите на публично-частното партньорство - Интермодален терминал- Пловдив.

Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Огнян Герджиков. В това си качество прекратява първата процедура за концесиониране на Летище "София" поради факта, че тя е икономически неизгодна за държавата.

В системата на железниците го вкарва министърът на транспорта в правителството на Тройната коалиция Петър Мутафчиев. По-късно обаче работата на Алексиев е оценена високо от ресорния министър на ГЕРБ Ивайло Московски.

Владее английски език.