Препитването на финансовия министър Владислав Горанов бе по искане на Румен Гечев и Корнелия Нинова от "БСП лява България". Миналата седмица те събраха над 50 подписа от депутатите и поискаха дебат по темата.

В крайна сметка парламентът днес единодушно гласува решение, според което министърът трябва да отчете пред бюджетната комисия как са изразходвани или ще бъдат разходвани 2.5 млрд. лв. от инвестиционната програма на кабинета, която от левицата наричат "личния портфейл" на Бойко Борисов.

Нинова заяви, че са предизвикали тези разисквания, за да се разбере истината за финансовото състояние на държавата. Според нея има драстично разминаване между това, което правителството и министър-председателят говорят, и оценките, които идват от Европейската комисия.

От друга страна, има разминаване и между това, което кабинетът представя в България, и жизненото равнище на хората и развитието на икономиката, допълни тя.

Според Нинова управляващите твърдят, че има финансова стабилност, а ЕК преди време ни предупреди за прекомерни дисбаланси, временен спад в усвояването на европейски средства, прекомерно увеличение на дълга.

Още с първото си изказване министър Горанов предложи дебатите да бъдат закрити, а депутатите да гласуват проекторешението на БСП. Той определи позицията на левицата като битка за предизборния им конгрес.

"След Вашето изказване не оставихте време на г-н Миков", подхвърли реплика Горанов към Нинова, която е основен конкурент за лидерския пост в партията.

Закачките около партийния конгрес на БСП продължиха и в изказванията на други депутати, като Валентин Байрактаров от ПФ обеща да отиде на конгреса, ако Миков го покани.

Депутатът от ДПС и заместник-председател на НС Алиосман Имамов пък попита Горанов дали има намерение да актуализира бюджета за 2016 г. и в каква посока ще бъде евентуално тази актуализация.

Светослав Белемезов от АБВ обърна внимание, че в условията на повишен външен дълг и отрицателно бюджетно салдо трябва да се намери начин да се повишат преките чуждестранни инвестиция. Той обяви, че от АБВ ще подкрепят предложеният проект на решение.

Накрая Владислав Горанов уточни, че не е доволен от дебата. Според него вносителите не са успели да покажат алтернатива на сегашното управление.

Министърът обяви, че подкрепят решението им, но допълни, че не помагат за подобряването на качеството на политическия дебат с подобен тип внушения.

Той призова БСП първо да оправят партийната си каса и тогава държавата, явно визирайки информациите за изчезнали 130 хил. лв. от касата на "столетницата".

Вицепремиерът Томислав Дончев пък обяви, че няма да коментира конгреса на БСП. Той отправи приятелски съвет към тях да престанат да мислят за икономиката като параграфи от бюджета.