Фармацията е единственият сектор, в който имаме реални гаранции, че цените ще паднат за крайния потребител при намаляване на ДДС, но може да се окаже, че така ще бъдат орязани бюджетните средства за Здравната каса. Затова трябва да се намери най-балансираното решение от гледна точка и на социалния ефект, и на фиска.

Това обяви зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев след среща на групата с Българския фармацевтичен съюз и други браншови организации. Повод за нея беше предложението на ДПС за намаляване на ДДС на лекарствата, хляба и книгите.

Идеята за по-ниско ДДС за някои стоки дойде от депутата Делян Пеевски.

Търсим решение, а не вдигане на рейтинга, имаме да изчистваме още въпроси, обясни Цонев. Според него при нулева или намалена ставка на ДДС върху лекарствата може да се окаже, че трябва да бъде намален бюджета на НЗОК от 1,1 млрд. лв., колкото е сега, с между 150 и 500 милиона.

Идеята ни се одобрява от браншовите организации. Те дадоха фокус върху лекарствата с рецепти, обясни и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той каза, че срещата е първа, предстои нова. Имаме разбирането и подкрепата, ще търсим баланс между фискалния и социалния ефект, допълни той. От срещата се разбрало, че цените на лекарствата са най-регулирания сектор в страната.

Получихме уверението с практическа картина и цялостни схеми как се образува цената на лекарствата, добавките на търговците на едно и дребно и ДДС ставката, допълни Карадайъ.

От БСП пък искат намаляване на 5% ДДС за книгите и хляба.

Финансовият министър Владислав Горанов е твърдо против каквото и да е диференциране на ДДС. Премиерът Бойко Борисов също декларира, че няма да има промяна на данъците.