Добро е решението за оставката на Валери Симеонов, но да не забравяме, че ситуацията е предизборна и доста политически сили се възползват от всяко недоволство. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ Йорданка Фандъкова във връзка с оставката на Валери Симеонов в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

"Майките и всички близки очакват по-скоро да се приемат законите, за да се позволи грижата за децата и техният живот да бъдат облекчени. Има заложени средства в бюджета. Нямаше смисъл всичко това да се забавя по една единствена причина", допълни кметът.

На въпрос закъсняло ли По повод решението на Сименов, Фандъкова посочисмята, че закъснялото решение на Симеонов е довело до нагнетяване на напрежението.

"По-рано трябваше да се получи извинение. Вероятно това щеше да даде повече спокойствие".

Столичният кмет посочи, че в общината работят в много тясно сътрудничество в организации подкрепящи хората с увреждания.

"Важно е да се научим да живеем заедно и да се приемаме, да има взаимно уважение към хората, които имат нужда", каза Фандъкова и изрази очакване да се успокоят нещата.

"Да не забравяме, че сме в предизборна ситуация и опозицията се възползва от всяко недоволство. Политиците, независимо от позицията им в дадения момент, трябва да търсят решение, а не да се състезават по надговаряне и по-цветен изказ. Това ми липсва и в поведението на опозицията. Не упреквам никого. Ако искаме да вървим напред трябва да имаме предложение. Да, критика категорично, защото много неща могат да се случат по по-добър начин, но аз не чувам кой е той", подчерта Фандъкова.

По повод нарастващата вълна от протести в цялата страна тя посочи, че "има голям разнобой в исканията".

"Има недоволство, но някой се възползва от него. Имаме 4 заявления за протести в неделя. Всеки има демократичното право да изрази мнението си, но да не забравяме, че това ще затрудни трафика в София. Софиянци са с основание недоволни от това", обясни кметът на София.

"Смятам, че след това решение, правителството има възможност да се съсредоточи върху своята работа. Имаме нужда от решения и диалог с хората", каза още Фандъкова.

По думите й София е готова за зимата.

"Проверихме дали почистващите фирми са готови за зимата. 169 са снегорините в готовност в града, 41 в районите извън града. Ако има обилен снеговалеж, ще затваряме временно определени пътни участъци. Санкциите са големи и фирмите го знаят. За миналата година са наложени 3,5 милиона лева санкции за несвършена работа. Тя обясни, че почистването не е на по-лошо ниво от други страни в Европа и САЩ.

"Фирмите знаят, че се плаща за свършен работа. Всичко е в зависимост от ситуацията", каза Йандъкова.

Столичният кмет коментира и мерките за качеството на въздуха в София.

"Важно е, че вече има редица мерки за подобряване на качеството на въздуха. Общината ще продължи с модернизацията на градския транспорт. Проверките вече дават резултат и има наложени глоби. Освен това имаме приети стандарти за качеството на дървата и въглищата. Продължаваме да работим в тази насока, но резултатите няма да се видят веднага. 55 000 домакинства в София се отопляват на въглища. Готови сме да предложим на хората финансова подкрепа за промяна на начина им на отопление. Чистотата на въздуха изисква инвестиции", каза още тя.