Получените данни свидетелстват, че потенциалната подкрепа за двете водещи формации е на кантар, но предвид спадащия интерес към предстоящото събитие и очертаващата се сравнително ниска избирателна активност, БСП има известно предимство пред основния си съперник.

Агенция "Афис" допуска и колебаещи се, но възможни избиратели за всяка една от партиите, както и колебаещи се, но слабо вероятни. След като се допълнят и тези избиратели, евровотът би изглеждал така: ГЕРБ – 25,3%, БСП – 24,6%, ББЦ – 13,4%, ДПС – 12,8%.

Вижте графика с данните от проучването >>>

Левите избиратели са сравнително по-мобилизирани и организирани в подкрепата си за предпочитаните партии. При очакваната сравнително ниска избирателна активност – 30-35% от реалните избиратели или около 2,1 до 2,4 млн. гласуващи, много вероятно е 17-те мандата за Европейския парламент, които се полагат на България, да се разпределят само между първите четири партии в номинално съотношение, описано по-горе. Тоест по 6 мандата за ГЕРБ и БСП, 3 – за ДПС и 2 за ББЦ.

При този вариант не се очакват особени изненади, освен ако традиционният скрит вот за ДПС не се окаже в изненадващо високи стойности и не доближи резултата на тази партия до резултатите на двете водещи сили ГЕРБ и БСП.

При подобно развитие на нещата ДПС може да получи и четвърти мандат за сметка на ББЦ, което ще остане само с един евродепутат.

При ГЕРБ, БСП и особено при ДПС, вероятността преференциалният вот да размести подреждането на листите на тези партии е практически нищожна.

По-висока е вероятността за това за партиите ББЦ и "Атака", но предвид техните специфики предварителните нагласи за използване на правото на преференциален вот, е доминиращо в полза на лидерите им, които и без това са водачи на кандидатските листи.

По-сложно е положението на Реформаторския блок, при който единствено е налице практическа възможност преференциалният вот да размести листата, но под условие, че Реформаторският блок реализира евромандат, както и при условие, че предварителните нагласи се реализират в полза на един от кандидатите в листата на тази формация.

Анкета: За кого ще гласувате на евроизборите?