Констатацията е на  американското издание "Дипломатик куриър", цитирано от БНР. То основава извода си на оценка на споменаваните източноевропейски кандидати за поста, като взема предвид множество критерии, сред които лидерски качества, управленчески способности, опит в международните отношения, опит в ООН, езикови способности, приемливост за петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

Общата оценка на Ирина Бокова е 4,5, при максимално възможна 5.

След оценяването по всички критерии, изданието смята, че най-големият проблем за българката ще бъде мобилизирането на достатъчна вътрешна подкрепа в България.

"Дипломатик куриър" изброява и останалите потенциални кандидати за генерален секретар на ООН от Източна Европа, като най-висока оценка, след тази на Бокова, изданието дава на бившия президент на Словения Данило Тюрк.

"Дипломатик куриър" припомня, че потенциалните кандидати ще преминат през подробна проверка от страна на страните-членки на Съвета за сигурност на ООН и през изслушване за позицията им по най-важните световни проблеми.

Съветът за сигурност и Общото събрание на ООН изпратиха в средата на декември м.г. общо писмо до страните-членки да предложат кандидатури за поста генерален секретар.

Това е първата стъпка към вдигане на завесата на секретността при избора на следващия генерален секретар на ООН.

В писмото председателите на Съвета за сигурност - посланичката на САЩ Саманта Пауър - и на Общото събрание Могенс Люкетофт за първи път канят страните-членки на световната организация да предложат възможно най-скоро кандидати за нов генерален секретар.

Люкетофт потвърди пред журналисти, че писмото е изпратено на всичките 193 страни, членуващи в ООН.

БДД и НАМО: Ирина Бокова е „златен шанс” за България

Управителният съвет на Българското дипломатическо дружество /БДД/ и Националната асоциация за международни отношения /НАМО/ изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на външните работи Даниел Митов, в което изразяват подкрепа и професионални аргументи в подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН.

Според двете организации е крайно време България да започне кампания за лобиране в полза на тази кандидатура, предаде БГНЕС.

„Предвид броените месеци до избора на този пост, апелираме за изпращане на нашата подкрепа в ООН колкото се може по-рано”, се казва в писмото.

Ирина Бокова е „златен шанс” за България за повишаване на политическата тежест на нашата страна в Световната организация, в световната дипломация. Такава възможност за страната ни едва ли ще се повтори някога. Всяка друга кандидатура ще компроментира този шанс”, се казва в официалното писмо.

В заключение от БДД и НАМО се обръщат към премиера, към външния министър, към депутатите в парламента, медиите и българските граждани с думите: „Вярваме в здравия разум на българските институции, в политическия ви инстинкт и поради това се обръщаме към вас с това писмо. България трябва да заложи на печелившата кандидатура и да не допуска политически игри, национални интриги и изблици на предразсъдъци да попречат на избора на Ирина Бокова за български кандидат за Генерален секретар на ООН”.