Това е заявил министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Пловдив при откриването на международното селскостопанско изложение "Агра", съобщиха от министерството, цитирани от БТА. По думите на Найденов от комисията са обявили, че случаят за тях е прецедент и не са имали друг подобен казус с друга държава - членка.
"Заменките са Made in Bulgaria", коментира министърът.

"Ще направим всичко възможно да защитим интереса на страната ни и да избегнем финансови санкции", подчерта министърът. Той припомни, че общо 33 хиляди декара горски фонд са били заменени през последните години. Осем хиляди декара от тях вече са с променен статут, допълни министър Найденов. Той съобщи още, че на работна среща в Брюксел, продължила до късно снощи, експерти от Министерство на финансите и земеделското министерство са дискутирали с представители на ЕК всички параметри на отговора, който България трябва да изпрати.

Страната ни ще трябва да представи информация за процедурите за работа с вече заменените гори, както и ценовата листа, по която са извършвани промените, допълни още министърът.

Допълнителната информация трябва да бъде предадена преди крайния срок за предоставянето на становището на България дали замените са държавна помощ.  Освен това от ГД "Конкурентност" искат и допълнителна информация за процедурите във връзка с промяната в предназначението на имотите.

В началото на месеца от ЕК изпрати писмо до България, в което се посочва, че продажбата на парцели с гори, на които после е променено предназначението, е помощ за частни фирми и лица. Комисията поиска разяснение за направените замени и обяви, че ако отговорите са незадоволителни, се завежда дело. При посещението на министър Мирослав Найденов в Брюксел вчера стана ясно, че срокът за отговор от българска страна е 24 март. Възможно е да се наложи България да плати санкци в размер до 1,5 млрд. евро.