Министерският съвет прие решение да не се сезира Общия съд на Европейския съюз във връзка с решение на Европейската комисия относно схема за помощ, приведена в действие от България при замените на горска земя, съобщи пресслужбата на кабинета.
 
В решението на МС се казва, че "сделките за замяна, осъществени от България в периода 1 януари 2007 г. - 27 януари 2009 г., представляват държавна помощ по смисъла на член 107, параграф 1 от Договора за функциониране на Европейския съюз, в случаите, в които другата страна по съответната сделка е предприятие по смисъла на тази разпоредба, административните цени, използвани за тази сделка, не са отразявали пазарните цени и не са изпълнени условията за помощта de minimis определени в Регламент (ЕС) 1407/2013".

"Като не е подала уведомление за тези сделки за замяна, преди тяхното осъществяване, България не е изпълнила задължението си съгласно член 108, параграф 3 от Договора. Поради това тези сделки за замяна представляват неправомерно приведена в действие държавна помощ, която подлежи на възстановяване", признават от правителството.

От това следва, че българските власти трябва да направят необходимото за разваляне на заменките или да накарат облагодетелствалите се фирми да възстановят в бюджета неправомерно получената държавна помощ. В списъка на "късметлиите" попадат компании на известни бизнесмени като Тодор Батков, Христо Ковачки, бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, рекламния бос Красимир Гергов и др, пише в. "Сега". Те са получили апетитни терени в близост до морски и планински курорти, срещу което са преотстъпили земи в неатрактивни райони.

Казусът влезе в полезрението на ЕК още преди 6 години след сигнал на природозащитници. Брюксел започна проверка, която прерасна в разследване и решение, взето едва тази есен.

ЕК нареди на България да анулира част от сделките по замяна на горски имоти или да си вземе разликата между пазарната и договорената цена на имота.

Според евроекспертите, 132 заменки, извършени след 1 януари 2007 г. - датата на присъединяването към ЕС, до началото на 2009 г., когато върху тях бе наложен мораториум, трябва да бъдат разтрогнати или в бюджета да бъде възстановена паричната равностойност на облагата.
 
Засега България не е санкционирана.
 
"Но ако държавата не вземе мерки да събере неправомерно дадените облаги, ЕК ще се обърне към евросъда и тогава глобите ще са в размера на невъзстановените суми, умножени по три", обясни Свилен Овчаров, адвокат на природозащитниците, сезирали ЕК, цитиран от "Сега".

Не всички уредили се със замени обаче са заплашени от разваляне на сделки и връщане на пари. Решението на Еврокомисията се отнася само за предприятия, не и за физически лица, които нямат бизнес, и освен това визира само случаи, в които стойността на заменките и изгодата за участниците в тях превишава 200 000 евро.