С огромно мнозинство Европейският парламент одобри доклада на българския евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев и заяви волята на евродепутатите за приемане на България и Румъния в Шенген с всички граници. Текстът на Станишев беше одобрен с 514 гласа "за", 107 "против" и 38 "въздържал се". Така Парламентът обнови своята позиция по въпроса и направи силна заявка за рестартиране на процеса по присъединяване на България в Шенгенското пространство.

"Радвам се, че след процес, продължил близо година, усилията се увенчаха с успех и докладът беше приет с голямо мнозинство. Благодаря на колегите евродепутати за подкрепата и доверието, не само към мен като докладчик, но и към страната ни, която по всеобщо мнение в Европарламента трябва незабавно да стане пълноправен член на Шенген, и то с всички граници едновременно - сухопътни, морски и въздушни.

Това е сериозен успех за България - днес категорично отхвърлихме опасната идея, идваща от десни и либерални правителства, за поетапно приемане - първо с въздушни и морски, а после, евентуално, със сухопътни. Рискът е премахването на сухопътните граници да се отложи за неопределеното бъдеще при неопределени критерии. Те обаче са много по-важни от икономическа и социална гледна точка, заради огромния поток от товари и туристи през границите ни с Гърция и Румъния. Хиляди коли се струпват от двете страни на гръцката граница по празниците, и особено през летния сезон. Само за 2017 г. над 1 млн. 300 хил. български граждани са пътували до Гърция, а 1 млн. 270 хил. гърци са посетили страната ни", заяви Станишев след гласуването.

Премахването на граничния контрол с двете страни-членки на ЕС, ще позволи на България да концентрира много повече финансов, логистичен и човешки ресурс в охраната на външната граница на Европа и в по-бързото и качествено обслужване на пътниците.

"С днешната позиция на Европарламента балансът на силите в ЕС вече е в наша полза - две от трите институции - Европейският парламент и Европейската комисия подкрепят идеята за приемане с всички граници. Този доклад е силен инструмент в ръцете на българското правителство в преговорите с държавите-членки в Съвета.

Приемането на половинчатото предложение за поетапно влизане в Шенген на практика ще означава да се примирим с двойния стандарт и да узаконим идеята на десните и либералите за "Европа на няколко скорости". Това може да има последствия в много други направления и за дълги години напред. Съгласим ли се с третирането на България като страна втора категория, то няма как в бъдеще да изискваме към нас да бъдат прилагани справедливо правилата като към равноправен член на ЕС."

Изказвания на другите български депутати

"Като убеден европеец, за мен докладът относно премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници спрямо България и Румъния има особено значение, защото е важен сигнал към гражданите на двете държави, които въпреки изпълнените критерии за прием, продължават да подлежат на паспортни проверки, оставяйки горчивото усещане за вторично гражданство на Съюза. Отдавна е крайно време Съветът да докаже, че правилата са еднакви за всички и неотложно да предприеме нужните действия по приемането на България и Румъния в Шенген", изтъкна докладчикът в сянка Филиз Хюсменова (АЛДЕ, България).

Емил Радев (ЕНП, България) коментира: "Спирането на членството на България в Шенген е опит за създаване на Европа на две скорости - не въз основата на суверенно решение на дадена държава членка да се присъедини или не към дадено европейско решение, а въз основата на наложена отвън политика. Време е лидерите на определени държави членки да осъзнаят, че Европейският съюз е един за всички, и че правилата важат за всички нас по еднакъв начин. Време е да спрат да нарушават законите, когато така е по-удобно за тях, а после да порицават другите, че не спазвали европейските норми!".

"Днес за пореден път Европейският парламент изразява ясната позиция, че двете държави са изпълнили всички технически критерии за членство и са напълно готови за присъединяване. Напоследък често говорим за двойни стандарти. Говорим и за Европа на две скорости. Предложението за поетапното ни приемане в Шенген само с въздушните и морските ни граници може спокойно да се тълкува по същия начин - като поредния двоен стандарт. Не бива да се съгласяваме с такъв "компромисен" вариант, който не е изгоден за България в политически и икономически план. Националният интерес не може да бъде заложник на определени политически амбиции в навечерието на европейските избори", отбеляза Момчил Неков (С&Д, България)

Бързи факти

Парламентът даде зелена светлина на България и Румъния за присъединяването им към Шенгенското пространство през юни 2011 г. и оттогава няколко пъти потвърди позицията си.

Понастоящем България и Румъния прилагат Шенгенските правила, като проверки се извършват на вътрешните граници на двете страни. Окончателното решение дали двете страни могат да станат част от Шенгенското пространство трябва да бъде взето чрез единодушно гласуване в Съвета на ЕС.