Eвродепутатите от мониторинговата група за наблюдение на върховенството на закона приеха предложението за ново изслушване за България, съобщиха за "Хоризонт" от кабинета на евродепутата Елена Йончева, която е и неин член.

Точката за България е била предложена от председателката на групата Софи ин 'т Велд.

Причина за повторното изслушване на страната ни е изявлението на чешкия представител Томаш Здеховски за получено от него писмо от българската прокуратура, според което снимките на златните кюлчета и банкнотите в спалнята на експремиера Бойко Борисов са фалшиви.

Изслушването ще се проведе през есента.

Вчера в Европарламента се разрази остър скандал и размяна на реплики, след като председателят на Комисията по бюджетен контрол Томаш Здеховски обяви за манипулирани снимките от спалнята на Борисов.

Той се позова на писмо от българската прокуратура, изпратено до него. А депутатът от партията на европейските социалисти - Елена Йончева поиска ново изслушване в мониторинговата група за ситуацията в България през есента.

Основният въпрос, който зададоха евродепутатите към Здеховски е защо точно той е получил писмото и изчита само конкретни пасажи от него, без дори темата да присъства в дневния ред. И часове преди поредния критичен евродоклад за България. Уточнява се, че няма нито позиция на еврокомисията, нито на европарламента, която да утвърждава писмото на Прокуратурата.

"Трябва да кажа, че не ми е ясно защо прочетохте само част от писмото?! Какво наложи това, при положение, че дори не беше в дневния ред? И сте го получили преди 2 седмици. Избрахте конкретна част от него?", попита Софи Инт Велд, евродепутат, "Обнови Европа".

Бурният дебат в залата започна малко, след като Здеховски изчете конкретни пасажи от писмото. "Като председател получих информацията. Всичко е прозрачно", подчерта той.

Според част от евродепутатите по този начин председателят на комисията е направил опит за намеса във вътрешните работи на България, както и политически внушения.

"Абсолютно недопустимо поведение! Когато се изкара от контекста дадено изречение или абзац, каквото направи колегата Здеховски - наистина се получават грешни внушения, информация. За мен е притеснително, че колега си позволи да изкара информация, която не е публична. Целият случай може да се опорочи - и съдебният процес, и върху съдебните органи в нашата страна", подчерта евродепутатът от ПЕС Цветелина Пенкова.

"В никакъв случай няма избирателно изпращане. Аз се чудя защо и колегите, които участваха и в протестите. коментират по този начин. Да, боли , когато падне основната опорка", подчерта Емил Радев, евродепутат, ЕНП.

В писмото, постъпило в редакцията на NOVA лично от Здеховски, се вижда, че то е адресирано само до него. И изрично е записано, че информацията не трябва да се оповестява. Там се посочва, че според петте експертизи заради това, че снимките са копия, се поставя под съмнение истинността им. Здеховски така и не отговори на колегите си в залата защо е прочел конкретни пасажи.

"Аз не съм тук, за да върша политически дела. Никога не съм имал намерение да меся във вътрешната политическа ситуация на България", посочи той.

В позицията си той уточнява, че информация за манипулирането на снимки е получил от българския прокурор. Тоест - заключението не е на комисията в европарламента, а на българската прокуратура.

Самото разследването по случая беше прекратено още в края на 2020та година. Причината от Софийската градска прокуратура тогава съобщиха, че не могат да установят кой е заснел снимките от спалнята на бившия премиер.