В четвъртък евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент подкрепиха с огромно мнозинство предложението на Европейската комисия да отпадне мониторингът над България по Механизма за сътрудничество и проверка. Това става след оповестения преди около две седмици годишен доклад на Европейската комисия за България и Румъния.

Но имаше един глас твърдо против, базиран на конкретен случай по нашето Черноморие, и той е на евродепутатката от групата Европейска обединена левица/Северна зелена левица Клеър Дейли. По този повод тя даде интервю пред кореспондента на БНР в Брюксел.

- Госпожо Дейли, отправените от вас критики към България на лични впечатления ли се дължат или имате ваши източници на информация?

- Всъщност, моите наблюдения са на базата на случай, с който се занимавам. Става дума за голям брой ирландци от моя избирателен район - стотици, които си купиха апартаменти в комплекс в Поморие преди около 10-ина години и все още срещат трудности, тъй като от тях се вземат огромни суми пари заради облагане с такса между 5 и 10 евро на ден за електричество, макар всеки апартамент да има свое снабдяване и то може да се наблюдава. Управителят на комплекса контролира електрическото табло и не позволява достъп на хората до него. И ако те откажат да дадат тези пари, той спира и водата им. Част от тях заведоха дела. Съдът отсъди парите да им бъдат върнати, но тогава управителят смени правилата и всичко започна отначало. За мен това е потъпкване на правните норми, действия против българската конституция и европейските закони и директиви за правата на потребителите. Затова отправих въпроса към евродепутатите и представителя на Европейската комисия. Какво прави Европейският съюз и кой ще помогне на тези хора? Поставихме въпроса на много български и австрийски колеги , но засега действия няма.

- Все пак дебатът бе посветен на Механизма за сътрудничество и проверка. Как свързвате този конкретен случай с него?

- От самото начало заявих, че не ми харесва идеята да се бичуват конкретни страни. Проблеми има във всички държави, в т.ч. и в моята. Със сигурност аз не хвърлям камъни и не съм съгласна това да се прави. Просто България бе тема на дебатите и аз използвах случая да повдигна този въпрос, защото той е твърде необичаен, след като хората не намират средство за решаване на проблема им чрез българската национална система. Защото законите казват, че хората са прави и парите трябва да им бъдат възстановени. Това обаче не се случва. Така че на хартия имаме закон, който обаче не действа. И това е проблем от гледна точка на демокрацията, а и на корупцията. За мен това е очевидна корупция - някой нарушава съзнателно закона, защото смята, че може да се измъкне и става точно така. Това е абсолютно неприемливо и, ако трябва, ще преместя планини, но ще приключа случая.

- Споменахте и за злоупотреби със земеделските субсидии, както и за проблеми в областта на медиите. Това на базата на лични впечатления ли го казвате или имате конкретни източници?

- По отношение на земеделските субсидии, имаше проучвания, които предизвикват особена загриженост и привлякоха вниманието ми. Имаше доклади, според които 75 на сто от тях отиват в стотина организации и така, на практика, се субсидират богатите. Тук ще уточня, че и в Ирландия имаме проблеми с начина, по който се прехвърлят европейските пари. Колкото до медиите, определено предизвиква загриженост фактът, че съдиите оказват натиск върху по-независимите от тях. И щом като се появяват въпроси накъде се насочват европейските пари и дали не към по-снизходителните към правителството медии едва ли не като възнаграждение за поведението ми, толкова има огромен проблем. "Трансперънси интернешънъл" повдигна вече тези въпроси и аз мисля, че те трябва да бъдат разгледани и за целта трябва да използваме всички механизми, които имаме на разположение. Разбира се, с това не искам да кажа, че всички останали страни в ЕС са перфектни и очаквам всяка от тях да бъде открита за наблюдение, в т.ч. и моята. Просто сега говорихме за България и ние трябва да сме критично настроени приятели, така че да си сътрудничим помежду си. Ако българи в Ирландия дойдат при мен с молба за помощ, ще го направя с удоволствие, защото така правим Общността по-добра. Много въпроси се нуждаят от отговор.

- Отправените от вас забележки ще бъдат ли свързани с вашата позиция по Механизма за България и Румъния? Имам предвид, как ще гласувате - за оставането му или за неговото снемане?

- Мисля, че е важно заради интересите на българските и румънски граждани да се използват европейските механизми, които позволяват да се оказва натиск върху властите за свободата на словото и правата на обикновените граждани. Затова аз ще продължа да възразявам, за да укрепя възможностите на обикновените български граждани да принудят правителството си да преследва корупцията повече, отколкото го прави сега.

- Има обаче идея да бъде въведен всеобщ механизъм, който да се прилага към всички страни-членки. Това не е ли по-справедливо, отколкото да се стигматизират само две страни?

- Да, мисля, че трябва да се движим в тази насока. Така, както проведохме дискусията за присъединяването на Хърватия към Шенген, трябва да използваме всички механизми, които имаме налице. Трябва ни по-добра система за всички, която веднага да задействаме, когато се проявят проблеми. Ще се радвам такава система да важи за всички - всяка страна-членки има въпроси, на които трябва да отговаря. Специално за системата в Ирландия, ЕС беше от помощ с оказването на натиск върху правителството да направи необходимите реформи в полза на гражданите. Моите възражения са в тази насока - това да бъде лост, с който да се подобри положението на българските граждани. И бих искала да се прилага и при нас, ако е необходимо.