Румънският евродепутат Рамона Стругариу (“Обнови Европа”) попита във Фейсбук българския си колега Ангел Джамбазки от ВМРО дали е хвърлял бомбички по протестиращи в София и дали ги е поливал с вода от прозорците на партийната централа.

"Публично ви предизвиквам да отговорите на въпроса ми. Защото ако сте вие, то браво на независимите медии и хората, които разкриха това. Разбирам вашата ярост срещу тях. Но такова поведение, уважаеми колега, ако наистина сте вие, не принадлежи на Европейския съюз. Нито принадлежи на Европейския парламент. И трябва да се срамувате дълбоко от това. Какъв позор!", написа Стругариу в социалната мрежа.

Миналата седмица беше разпространен видеозапис, на който се вижда как от прозорците на ВМРО по протестиращи пред сградата се хвърлят пиратки, като един от хората, които го правят, е именно зам.-председателят на партията на вицепремиера Красимир Каракачанов. По този повод Отровното трио изпрати имейл до всички 705 евродепутатити, който показва “как Ангел Джамбазки хвърля бомбички и полива с маркуч протестиращи пред централата на ВМРО”.

В интервю за bTV, самият той отказа да отговори на въпроса, зададен му многократно, дали е хвърлял бомбички срещу протестиращите. "Отговорихме адекватно на това, което правиха пред сградата. Те дойдоха първи да хвърлят бомби. Това е исторически паметник на културата и няма да позволим да бъде вандализиран", настоя Джамбазки.

"Чудя се как ще реагирате вие, ако видите една тълпа разярени хора. Това е нормален акт на самозащита - да отблъснеш агресията, която не си предизвикал с нищо. Това никой не може да го оспори - вижда се на всички клипове. Пред нас стоеше въпросът какво решение да вземем много бързо, буквално за няколко минути, и да е такова, че да е възможно най-безконфликтно и безболезнено, за да не се стигне до физически сблъсък. Защото тези хора бяха тръгнали на физически сблъсък", каза пък евродепутатът в интервю за clubz.bg и уточни, че в централата на ВМРО имали пиротехника, защото "след като гледаш 100 дни протести и виждаш какво се случва, ако имаш две мозъчни гънки в главата си, ще си помислиш дали пък да не се подготвиш".

"Исках да взема думата днес по време на пленарния дебат за свободата на медиите, но тъй като не ми беше отредено време за изказване, нямах възможност да говоря. Но ще задам този въпрос тук на моя колега Ангел Джамбазки, член на Европейския парламент от България, който днес беше много съсредоточен в своето пленарно послание, поставяйки под въпрос независимостта на медиите и ролята им на пазител на демокрацията", написа още Стругариу в сряда вечерта.

Тя уточни, че е получила снимки от България, на които изглежда, че той хвърля бомбички и пръска протестиращите с вода.

"Те бяха мирни протестиращи, настояващи за демокрация, независимо правосъдие, върховенство на закона, свободни медии и европейска държава", допълва тя.

Румънката неведнъж е коментирала ситуацията в България. Тя няколко пъти се обръща към протестиращите в София през лятото и подкрепя исканията им. Освен това евродепутатката от групата на либералите каза по време на дебата за резолюцията за България, че симпатизантите на правителството на Бойко Борисов "защитават една много добре изградена мрежа от хора, които злоупотребяват с демокрацията".