ГЕРБ ще направи законодателни постъпки, за да възстанови предишното преференциално гласуване, стана ясно след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикано вчера от премиера Бойко Борисов. Той заяви, че е възложил на ГЕРБ да стартират и процедура за нов състав на Централната избирателна комисия, макар да уточни, че никъде в закона няма изрично условие изборът на нов състав да е обвързан с изтичане на мандата.

"Не очаквах точно такъв ход. Този казус вече се беше разредил. В политическата логика това е повече в полза на БСП, отколкото на ГЕРБ. Вместо да се тушира напрежението, то изпъква и още искания на БСП трябва да бъдат изпълнени, за да се върнат в залата в НС, каза в интервю за "Нещо повече" по БНР Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд".

Обществените нагласи, че се отнема нещо от гражданите, също са причина Борисов да реагира по този начин, добави социологът.

Според нея БСП в случая също в някаква степен си вкарват автогол с тази категоричност да продължат да бъдат извън парламента.

"Смятам, че БСП ще намерят аргументи да се върнат в парламента, защото всяка такава партия трупа по-скоро негативи. На хората не им е ясно защо се прави това, щом депутатите са избрани в Народното събрание."

Според Славкова "пакетирането на ГЕРБ с ДПС е от основните причини ГЕРБ да даде крачка назад, защото носи големи негативи."

Недоумявам защо ДПС настояват за преференциите, защото точно те отлъчваха спечелилите с преференции. ДПС по-скоро използваха това с умел политически ход, за да покажат, че някои неща зависят от ДПС и ОП не са толкова надежден коалиционен партньор на ГЕРБ, каза още Славкова.

На въпрос за предсрочни избори тя отговори, че "за тях говорим вече две години, фактически от началото на кабинета Борисов - 3, от днешна гледна точка вероятността да няма е по-голяма от тази да има. ГЕРБ ще направят всичко възможно да спечелят следващите избори, за да имат аргумент срещу предсрочни избори."

Според нея "през последната година преди избори политическите партии трябва да се въздържат да променят кодекса."