Има исторически момент, не бива да го пропускаме. След срещата на върха през май в София трябва да се ускорят преговорите, както и да стартира преговорният процес с Албания и с Македония. Усилията в тази посока са стратегическа инвестиция за ЕС. В противен случай рискуваме дестабилизация на региона, а оттам и на Съюза като цяло.“  

Това заяви президентът на ПЕС в Тирана, където продължава двудневната среща на европейските социалисти със страните от Западните Балкани. На нея присъстват левите премиери и лидери на партии в региона, а домакин е Еди Рама – министър-председател на Албания и лидер на Социалистическата партия.  

„Предизвикателства има и от двете страни. Необходимо е нашите съседи да направят редица реформи, а ЕС ще трябва да функционира с повече членове. ЕК излезе с шест инициативи за икономическо и инфраструктурно интегриране на държавите от Западните Балкани, но ние ще настояваме още на Европейкия съвет през юни те да добият плътност и конкретика“, добави Станишев.  

В Стратегията, представена от ЕК през февруари тази година, се посочват основните приоритети пред страните от Западните Балкани за изпълняване на критериите за членство в ЕС. Сред тях са всеобхватни реформи в ключови области и конкретни стъпки към добросъседски отношения.

Като част от Стратегията, Комисията обяви и шест водещи инициативи в подкрепа на реформите в региона – укрепване на принципите на правовата държава, засилено сътрудничество в областта на сигурността и миграцията, увеличаване на транспортните и енергийните връзки, засилване на подкрепата за социално-икономическо развитие, програма в областта на цифровите технологии, както и подкрепа за помирението и добросъседските отношения.