Русия може да продължи железопътния транзит на санкционирани стоки през територията на Европейския съюз към своя ексклав Калининград, но транзитът на стоки, които служат за военни цели, ще бъде забранен, съобщи ДПА, като се позова на изявление на Европейската комисия.

Литва, която е разположена между Русия и Калининград, ще може да блокира железопътни пратки само на определени стоки с възможно дойно предназначение, допълва БТА.

Русия може да превозва и други стоки, които са санкционирани от Европейския съюз, като продукти от желязо и стомана, но в редовни количества, заяви дипломатически източник. Пътният транспорт през територията на Европейския съюз към Калининград остава забранен.

Новите инструкции, изпратени на страните членки на ЕС имат за цел да намалят нарастващото напрежение между Русия и Литва. В средата на юни прибалтийската република ограничи транзита на стоки, които са част от европейския списък със санкции, като желязо и стомана, което принуди Москва да заплаши с налагането на контрамерки.