В разгара на бежанската криза ЕС прие временна програма за разпределяне на мигрантите в страните членки по квоти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Комисията обвинява трите страни за отказа им да приемат кандидати за убежище, въпреки че като цяло бежанският поток намаля благодарение на по-строгия граничен контрол и мерките за спиране на мигрантите извън границите на ЕС.

Унгария, Полша и Чехия настояват, че мюсюлманските бежанци нямат място в техните преобладаващо християнски общества и че се страхуват за сигурността си след кървавите атентати в редица европейски градове.

Техният отказ предизвика напрежение в отношенията им с много от европейските страни, включително Италия, Гърция и Германия, които ги обвиняват в липса на солидарност и ги заплашват с прекратяване на финансирането от фондовете на ЕС за развитие.

Комисията реши също да подаде иск в Европейския съд срещу Унгария заради приетите от нея спорни закони за неправителствените организации и висшето образование.

През юни президентът на Унгария Янош Адер подписа закон, задължаващ НПО-тата да разкриват източниците си на финансиране от чужбина.

А нов закон за висшето образование издигаше пречки пред финансиран от Сорос университет.