Задълженията им към държавната компания са около 320 милиона лева. Ако трите ЕРП-та не изплатят дълговете си към НЕК и се стигне до отнемане на лицензите им, държавата може да придобие обратно и трите лиценза, каза Стойнев.

Той припомни тезите си от срещата на БСП в Боровец, че с неплащането си те застрашават националната сигурност.

Стойнев призна, че НЕК дължи на Енергото

Двете дружества - ЕОН и ЧЕЗ са си прихванали определени суми, а ЕВН са категорични - спират да плащат, припомни министърът и добави: "Къде се намират? Ние сме държава членка на ЕС и кой им позволява това и им дава право да си прихващат суми и на база на какво?".

Според министъра, проблемът е в това, че НЕК има не само задължения, а има вземания, които никак не са малко. Именно така се създава дисбаланс в системата, категоричен е министър Стойнев. Правителството няма да допусне този дисбаланс.

От 3-те ЕРП обявиха, че имат да взимат пари от НЕК, а не да плащат. От месеци и НЕК не им е плащала за енергията от ВЕИ.

По повод тези твърдения Стойнев каза, че сметките и фактите доказват друго.

Който не спазва законите в тази държава няма да има подкрепата на правителството, добави Драгомир Стойнев.

"Енерго - Про": Да, прихванахме суми

В периода декември 2013 г. - януари 2014 г. плащанията на "Енерго - Про" към НЕК са били намалени с размера на суми, които НЕК дължи на нашата компания за задължително изкупуване на енергия по Закона за енергията от възобновяеми източници, заявиха от компанията.

През споменатите месеци "Енерго-Про Продажби" напълно законно прихвана сумите, които са дължими на компанията от НЕК, допълват от фирмата.