Турция няма да допусне нов случай Гези, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съпоставяйки антиправителствените демонстрации от 2013 г. със сегашните студентски протести, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Вие студенти ли сте, терористи ли сте?", запита Ердоган и добави, че властите няма да дадат разрешение за демонстрациите и ще направят "каквото е нужно".

"Тази страна повече няма да преживее нов случай Гези на /площада/ Таксим и няма да допусне това да се случи", каза още президентът чрез видеовръзка по време на окръжни конгреси на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/.

Демонстрациите през 2013 г. започнаха заради спорен проект за строеж в парка Гези в Истанбул и прераснаха в масови протести срещу тогавашния премиер (настоящ президент) Реджеп Тайип Ердоган и неговата партия.

Босфорският университет (на турски "Боазичи") е под обсада от месец насам, след като Ердоган назначи на ректорския пост Мелих Булу, който е близък до управляващата ПСР. Студенти и преподаватели отхвърлиха назначението като опит да се ограничи академичната свобода в престижното ВУЗ. Те настояват за правото да избират свой ректор, отнето им след опита за преврат през 2016 г., когато президентът си присвои правото да назначава ректорите, налагайки строг контрол върху всички институции.

Протестите тази седмица издигнаха още искането за освобождаване на двама студенти, арестувани за художествена творба, представяща джамията в Мека, едно от най-свещените места за исляма, заедно с флага на ЛГБТ общността.