На срещата на лидерите на Русия, Турция и Иран в Техеран Реджеп Ердоган се изказа категорично против военна операция на правителствената армия на Башар Асад в Идлиб, съобщи rbc.ru.

Той призова Владимир Путин и Хасан Роухани да не превръщат тази сирийска провинция в "езеро от кръв". "Идлиб не трябва да се оставя на милостта на президента Башар Асад, защото той ще го превърне в езеро от кръв. Всяко нападение по суша и от въздуха срещу провинцията може да доведе до хуманитарна катастрофа, убийства и голяма човешка трагедия", каза още турският президент.

Ердоган предложи да се въведе примирие в Идлиб и да се потърсят начини за извеждане на силите, обявени за терористични. Това обаче не бе прието от Владимир Путин, който нарече "недопустимо" извеждането на терористите от района под прикритието на защитата на гражданското население.

Руските ВВС, които се намират в Сирия продължават да нанасят въздушни удари по цели в Идбил. Според руското Министерство на отбраната, ударите са насочени само по потвърдени военни обекти на частите на терористичната групировка Джебхат ан-Нусра, далеч от населени места.

Правителствените части на режима на Башар Асад в района на провинцията постоянно се увеличават. Според руски анализатори, наличието на отделни групи от бойци на групировката Джебхат ан-Нусра може да стане за Дамаск и Москва повод с военни средства да решат важна политическа задача и да намалят влиянието на Анкара в Северозападна Сирия.

След срещата на тримата лидери, Владимир Путин обяви ,че разговорите са протекли в "конструктивна и делова" атмосфера. Приета е и обща декларация, в която се очертава пътя, по който трите държави ще се стремят да установят мир в Сирия и региона.