Служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че очаква цената на природния газ да намалее след февруари. В интервю за Нова телевизия той посочи, че традиционно зимните месеци са най-тежки, с най-високи цени на газа.

Моите очаквания са през февруари цената да е горе-долу същата и след това да успеем да я смъкнем надолу, добави той. Когато потреблението настигне предлагането и дори започне да го изпреварва, цената се вдига. Винаги зимните месеци са били по-скъпи, обясни министърът.

Той добави, че цената в момента се вдига заради скъпия газ, нагнетен в газохранилището "Чирен". Иначе в момента нашите договори са конкурентни и цената е добра и имаме добри оферти за следващата година. Отделно успяхме да осигурим терминали за газ, включително приключваме преговорите с Турция, което е голям пробив, каза Христов.

С осигурени канали и технически възможности за доставка ние имаме много по-силна позиция за производители и доставчиците на втечнен газ, така че да се сдобием с конкурентни цени. Вече говорим с тях за дългосрочни договори. Оттук нататък се очаква нещата да вървят към по-добре, добави министърът.

След днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) председателят Иван Иванов заяви, че цените на топлоенергията и на електроенергията за бита няма да се вдигат от Нова година.

Цената на природния газ за януари ще е значително по-ниска от поисканата от "Булгаргаз" по-рано този месец от 204,53 лева за 1000 куб. метра без данъци и такси, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева. По думите ѝ окончателното предложение на компанията ще е с поне 18 лева по-ниско, тоест цена от 186,53 лева за 1000 куб. метра. Дружеството е успяло да нагнети виртуално и природен газ в хранилището "Чирен", каза Златева.

За 2023 година са гарантирани всички количества природен газ от шестима доставчици. Диверсифицирахме не само доставчиците, но и маршрутите на природен газ, за да сме сигурни, че няма да има прекъсване на доставките, съобщи още тя.