Примерът в Хасково е повече от шуробаджанащина, заяви от парламентарната трибуна Йончева в декларация от името на парламентарната група и показа схема със снимки на близки на Добрев, назначени в общината.

Според нея по искане на депутата от ГЕРБ, който е областен координатор на партията,  ключови позиции са заели негови роднини, кумове, бивши съдружници и съученици:

- Заместник кмет /ресор строителството/ – кум и бивш съдружник
- Втори Зам. Кмет – бивш съдружник, съученик
- Секретарят на общината – кума
- Председателят на общинската избирателна комисия – кум, съпруг на секретаря на общината
- Директор на финансова дирекция – първа братовчедка
- Председателят на комисията по бюджет и финанси – зет, съпруг на директора на финансовата дирекция  

„Днес във всеки един град има по един суджук. Във всяка една община има по един феодал, който упражнява властта си, раздава обществени поръчки на свои хора, който изнудва, който заплашва. България се превръща във феодално владение. Едно управление, където най-важен е бизнесът на фамилията. Във всеки областен град – корупция, отмяна на процедури, феодализират се цели региони на страната.

Депутат от ГЕРБ изнудва бизнесмен от Добрич за суджук и заплашва неговия бизнес. Председателят на Общинския съвет в Септември стреля и убива човек. В Перник лидерка на ГЕРБ си присвоява общинска детска градина. Ботевград – скандали в ГЕРБ, свързани с корупция и търговия с влияние“, заяви още Йончева.

По думите й това, което достига до медиите, е само нищожна част.

„ГЕРБ говорят за нов морал и трябва да се съглася. Това наистина е нов морал. Примерът в Хасково е повече от шуробаджанащина. Извършена е безскрупулна и нагла схема за подчиняване на общината от един роднинско-приятелски кръг с ясна цел – търговия с обществен ресурс. Става дума за липса на морал, за проява на пълно безсрамие. Виждаме как един политик съвсем законно превзема една община и не вижда нищо нередно в това. Невъобразима наглост е да декларираш как грубо нарушаваш Закона за държавния служител и принципа на конкурсното начало“, допълни депутатката.

Според нея вече 2 години този приятелски кръг управлява общината без проведен конкурс в нарушение на закона.

„Моделът ГЕРБ е моделът на калинките. Валери Симеонов, коалиционен партньор на ГЕРБ, каза тези дни – “поставят се кадри на ръководни длъжности по чисто партийни, партизански съображения. Назначават се хора с приключили предварителни производства, със съмнителна биография, защото пари трябва да бъдат усвоени.“, каза още депутатката от левицата.

Тя даде за пример, че в доклад на Държавния департамент на САЩ за България за 2016 г. пише, че служители във всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики безнаказано.

"Колко малък трябва да е градът, за да може да съществува хасковската схема на ГЕРБ? България малка страна ли е? Да, тя е малка и ще става все по-малка и всеки един от нас ще се смалява, докато мълчим за унижението, на което е подложен българинът. Защото ни е страх за хляба. Този страх ще ни унищожи като народ. Най-голямата заплаха за България е нашето мълчание“, заяви още Елена Йончева. 

Добрев: Съученик съм и с президента Радев

"Г-жо Йончева, ставате за смях в диаграмата сте пропуснали много важен човек- президентът Румен Радев. Съученик съм и с главния секретар на президента Димитър Стоянов. Може би аз съм ги направил президент и главен секретар?", отвърна Делян Добрев на атаката.

"Повече съм съученик с Радев, защото сме учили в едно училище, отколкото със зам.-кмета Милена Трендафилова, с която никога не съм учил заедно", добави той по повод факта, че тя е била назначена по негова препоръка и продължи:

„Точно толкова съм съдружник с президента, колкото с Милена Трендафилова, с Евгени Консулов и с всички други във вашата схема“, каза още Добрев, който по-рано изтъкна, че от 247 души в общината, само трима са негови близки. 

По думите му във всяко министерство и агенция в София има съученици, защото е учил в математическата и езиковата гимназия в Хасково.

„Да издирите всички хора, които са учили в математическата и езиковата гимназия в Хасково. Разследващ журналист сте, не може да съм свързан само с десетина души, имам много повече контакти“, иронизира Добрев и добави:

„Казах на Милена Трендафилова да ви съди, защото й развявате името цяла седмица и тя каза: Няма да я съдя, защото ми направи комплимент, горда съм, че ме свързват с теб“. 

Самият Добрев обаче вчера се закани, че може да съди Йончева.

Междувременно от ГЕРБ подадоха сигнал в полицията, след като кметът Добри Беливанов, от когото се разграничиха, си е удължил задочно отпуската чрез заявление само с печат. В момента той е на почивка в чужбина.

АНКЕТА: Да поиска ли ГЕРБ оставката на кмета на Хасково?