Вицепрезидентът на Атлантическия клуб Елена Поптодорова определи пред БНТ решенията на МВнР за експулсиране на руски дипломати като скромни на фона на разкритията за действията на руската страна и по-специално на военното ѝ разузнаване на българска територия.

Поптодорова смята за малко закъсняла реакцията българска страна и след отравянето на Сергей Скрипал, "когато ние свенливо отказахме да говорим по случая, както и да предприемем действия. Всички останали дипломати, около 160 души, бяха експулсирани от страните от Европейския съюз".

С гоненето на дипломати ще се продължава, докато има поводи за това, подчерта Поптодорова.

"Очевидно Русия използва наши уязвимости. Българската слабост е тази дълго култивирана безусловна, безкритична вяра в това, че Русия е крайното добро", каза вицепрезидентът на Атлантическия клуб.

Ние трябва да си сложим едни добри защитни граници - напълно уважително, и през тях да разговаряме с Русия, отбеляза Поптодорова. "Трябва да разговаряме с категоричност, която да не преминава през сантименталността на религия, на русофилство, на славянство и т.н."

Министерството на външните работи на България обяви на 29 април още един руски дипломат (помощник на военното аташе) за персона нон грата и поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд.

МВнР съобщи, че по време на среща с руския посланик настоятелно е поискала  руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Ден преди срещата прокуратура обяви, че е заподозряла шестима руски граждани в действия по взривяването на военни складове и производства в нашата страна.

На това Москва отговори че е готова да съдейства на българските власти.

Русия е готова, ако получи официално запитване, да разгледа възможностите за съдействие на България в разследването на експлозиите в оръжейни складове, заяви вчера на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.