Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс.

До тази дата Централната избирателна комисия /ЦИК/ трябва да направи три симулации на дистанционно електронно гласуване с измислени партии, коалиции или кандидати.

ЦИК трябва да създаде постоянно действащо специализирано звено за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване, което ще координира дейността си с Министерския съвет /МС/.

В случай че експерименталното електронно гласуване е успешно - при гарантиране тайната на вота, сигурността на системата и осигурен граждански контрол върху изборния процес, и не са установени съществени нарушения при произвеждането му, на изборите за членове на Европейския парламент от България през 2019 г. избирателите може да гласуват дистанционно електронно, като резултатите от гласуването се вземат предвид при определяне на резултатите, записаха депутатите.

В отрицателен вот Михаил Миков /"БСП лява България"/ заяви, че с разпоредбите се дава възможност за манипулация на електронното гласуване.

По думите му тя е заложена в текста, според който звеното за техническо осигуряване на електронното гласуване работи в координация с МС.

По време на дискусията председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази убеденост, че много скоро в България ще можем да гласуваме електронно, дистанционно и при гарантиране на тайната на вота.

Преференцията

Прагът на преференцията за общински съветници вече ще е 7 на сто от гласовете за съответната кандидатска листа. Досега за пренареждане на листата беше необходимо броят на гласовете, получени за кандидата, да е не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота.

Посоката трябва да бъде точно обратната - към намаляване или премахване на всички ограничения пред преференцията, заяви съпредседателят на РБ Радан Кънев в обяснение за отрицателния си вот.

Депутатите приеха, че избран за кмет ще се счита кандидатът, получил повече от половината от действителните гласове, като се изключат гласовете "Не подкрепям никого".

Тези гласове ще се изключват и при преминаване на 4-процентната бариера за влизане в парламента, приеха вчера депутатите.