НСО охранява освен задължителните лица, така и вицепрезидент, министри и депутати при повишена степен на застрашеност, която се определя от комисия на база на анализи и сигнали и в нея влизат председателят на ДАНС, началникът на НСО и главният секретар на МВР. Политици обаче се опитват да се намесват, отбеляза бившият ръководител на НСО ген. Димитър Владимиров пред bTV.

Миналата седмица ДПС предложи да се направят промени в закона за НСО, с които държавната охрана да се плаща.

НСО имаше висок имидж в САЩ и Русия, но службата от реформирана се превърна в деформирана заради политически назначения, заяви още генералът.

"Благодарение на политиците, които сложиха неуместни началници на НСО, службата от реформирана и призната в цял свят, се превърна в деформирана", каза ген. Димитър Владимиров.

Има политик, който се охранява и от НСО, и от частна охрана

Едно от лицата, които сега се охранява, има и частна и държавна охрана, посочи още бившият директор на НСО. По думите му той е депутат, който е посетил три пъти парламента.

"От къде идва сигналът? От това, което той говори в парламента или от това, което развива като политическа дейност? Това е държавно лице, към което има заплахи и го поемат под охрана, но има и частна охрана", обясни ген. Димитър Владимиров.

Според Владимиров шефът на КПКОНПИ не трябва да бъде охраняван от НСО

По отношение на готвените промени в Закона за охраната той коментира, че е по-добре да отпадне този член за охраната на лица, свързани с националната сигурност на държавата.

Там се опитват да вкарват политически натиск, последният пример беше шефът на КПКОНПИ, посочи ген. Димитър Владимиров.

"Какво ниво е шефът на КПКОНПИ, че да бъде пазен от НСО? По тази логика ще попитам защо не се пазят прокурори и съдии, които водят дела и осъждат?", попита той. Според него, трябва ако до два-три месеца не се потвърди сигналът, охраната да се маха.

Според генерала трябва да се избистри кръгът на охраняваните лица и да се направи анализ на застрашеността.

Политиците да не се бъркат, а наистина експерти да се заемат с промените в НСО, призова той.