Със заповед на министъра на земеделието Румен Порожанов от днес се забранява груповият лов на дива свиня. Заповедта идва в отговор на решението на парламента да се разреши отстрелването на диви свине извън сезона, който обичайно започва на 1 октомври. Идеята на депутатите бе така да се реагира на Африканската чума в Румъния. По този повод потърсихме за коментар Васил Василев, който е председател на Националното ловно-рибарско сдружение - Съюз на ловците и риболовците. Той е роден през 1980 г. Завършил е специалност "Горско стопанство" в Лесотехническия университет, има магистърска степен по "Ловно и рибно стопанство". До 2007 г. е в частния сектор, след това работи като експерт в отдел "Лов" в Националното ловно-рибарско сдружение (НЛРС). Бил е директор на Държавно горско стопанство - Радомир. В периода 2013-2017 г. е главен секретар на НЛРС-СЛРБ. От 2017 г. е председател на НЛРС-СЛРБ. Семеен е, с три деца. Ето какво сподели той пред Дир.БГ.

- Г-н Василев, първо бе разрешен груповият лов на диви свине, свързан с Африканската чума по животните в Румъния, а днес земеделският министър отмени това решение... Как приемате тези неща и как да тълкуваме разминаването между парламент и министър?

- Ако трябва да гледаме по същество, груповият лов бе разрешен от група депутати. Тук нямаше пряка намеса от министерството, както и нямаше експертно мнение при определяне на мярката. Просто никой не беше говорил със специалистите в областта. Това, че министерството даде "заден ход", за мен е един добър сигнал. Все пак министърът се вслуша във всички аргументи, които му бяха изложени в бурния дебат, който се води преди няколко дни, че не трябва да се ловува групово на всяка цена в този сезон на годината. Днес имах среща с министъра и му благодарих за адекватната реакция.

- В крайна сметка можем да кажем, че разумът надделя над емоцията и прибързаното решение на парламента...

- Когато политиците бързат с приемането на мерки, които не са консултирани с експерти, много често не се преценяват евентуалните ползи и какви ще са щетите, които биха били нанесени от прилагането на една или друга мярка. Такъв бе и конкретният случай сега.

- Колко е сериозна заразата от Африканска чума, която е регистрирана в Румъния. Каква е вашата информация към момента?

- Наистина много е висок рискът от навлизането на заболяването в България. Тук говорим за очаквано навлизане в рамките на следващите няколко месеца. Ако погледнем обаче картата на разпространението на болестта в Румъния, а и картината в нашата съседка го показва ясно, се вижда, че не дивите свине са причина за разпространението на болестта. Тези големи скокове, които се получават, са в резултат на механично пренасяне на животни от едно място на друго. Болестта се движи по животни, които са отглеждани или във ферми, или в тип "заден двор". Заразата се пренася или заради ниски форми на хигиенна сигурност, или от заразен фураж.

- Това, че заразата не се носи от дивите животни, както казвате, трябва ли да звучи по-успокоително...

- Не би трябвало да звучи успокоително, защото дивата свиня като вид, който може да пренесе заразата, не може да бъде поставен под контрол. Една ферма може да е заградена и да бъдат унищожени животните, да има дезинфекция, но при дивите животни няма как да стане това. Трябва да има засилен отстрел, но това трябва да стане по начин, който да е безопасен за ловуващите и за другите, присъстващи в природата хора, както и за останалите обитатели на природата.

- Това ще го коментирате ли с министър Порожанов, или вече сте го направили?

- Ние вече обяснихме нещата. Казах, че днес имах среща с министъра и тя мина в много конструктивен дух. В скоро време ще има още работни срещи, на които се надявам да постигнем една оптимална програма за намаляване на популацията на дивите свине. Чисто механично колкото е по-голяма популацията на един животински вид, толкова е по-голяма вероятността здравото животно да срещне болно.