Референдумът за името на Македония на 30 септември ще бъде тест за премиера Заев, тъй като той е доста сериозен политически риск. Това каза Димитър Бечев, изследовател в неправителствената организация Вашингтонски атлантически съвет - САЩ, пред телевизия "Блумбърг". 

"Има опасност референдумът да бъде неуспешен заради недостатъчна избирателна активност. Но основната битка ще е в Събранието на Република Македония. Тъй като референдумът има чисто консултативна роля и промяната в конституцията трябва да мине през 2/3 мнозинство от народните представители. Референдумът може да повлияе и в една или друга посока, но той няма да реши въпроса чисто правно и политически", каза още той.

Според Бечев, ВМРО-ДПМНЕ води сериозна кампания за бойкотиране на този референдум.

"Но от друга страна да не забравяме, че и социалдемократите имат своя ресурс - видяхме това на последните общински избори, където те успяха да спечелят много солидна победа".

Според него в Македония има някои константни величини.

"Едната е, че който владее положението и който е на власт, разполага с административен и икономически ресурс да мобилизира избиратели по места. Така че това ще бъде една надпревара на сили и ще видим кой ще надделее".

Бечев добави, че македонският закон за референдумите поставя сравнително висок праг за валидност на такъв плебисцит.

"И тук е заложен капанът. Но Заев има някакъв шанс поне с минимален процент да мине прага и да успее да извоюва този политически аргумент".