Навършиха се 70 години от създаването на НАТО и 15 откакто България е негова членка. Какво е бъдещето на алианса и как трябва да изглежда? Темата в студиото на "Денят ON AIR" коментира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

"След края на Студената война, алиансът придоби малко по-други задачи, а именно свързани с интеграцията на тези държави, които бяха от бившия съветски блок в структурите на НАТО и на ЕС. Имахме много сериозни предизвикателства във връзка с нападенията над САЩ, мисиите в Ирак, Афганистан, в Либия също и в момента съюзът представлява една организация, към която се стремят да бъдат присъединени държави като Украйна, Молдова, Грузия. Неминуемо обаче ще има някаква промяна в северноатлантическия договор, защото САЩ поставят въпрос за повишаване на финансовата тежест към НАТО", обясни специалистът.

Той допълни, че когато става въпрос за 2% от вътрешния продукт на държавата, разходите на алианса трябва да се разделят на две - преки и косвени.

По думите му ЕС е втората по големина организация, която дава най-много средства за отбрана. А всъщност нямаме голяма протекция и се налага да се молим на САЩ да свършат нашата работа.

"Преструктурирането на НАТО е един процес, който започна в ЕС", заяви още той.

Относно имат ли място ядрените оръжия на Балканите, Гърдев е на мнение, че то не е оръжие на НАТО, а на Съединените щати.

 

"В момента, след като имаме термоядрено оръжие, след като имаме ядрен паритет и договор между САЩ и Русия, в който бойните глави са изравнени, ядрена война не е възможна", поясни гостът пред Bulgaria ON AIR.

Експертът по международна сигурност заяви, че новият фронт за война е изкуственият интелект. Кибер оръжието е нещо, което може да спре съществена инфраструктура.

По отношение на кибер сигурността, той посочи, че България не може да оцелее без такъв съюз, защото НАТО в момента е единствената военна организация на планетата.