Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви пред bTV, че правителството ще изкара пълния си мандат, стига сами да не си създават проблеми. Тя подчерта, че не вижда друга конфигурация в Народното събрание за мнозинство.

Захариева коментира последните събития около протестите на майките и искането за оставка на Валери Симеонов. "Няма турбуленция в управлението. Ние изпълняваме нашите ангажименти. Виждате и Бюджет 2019. Там се показва наглед реалната политика. Няма как голямата коалиция да не страда от ставащото в малката коалиция. Аз работя с Валери Симеонов и знам, че понякога езикът му е по-остър. Вярвам, че той се извини искрено.

Валери Симеонов не трябваше да казва тези думи. Той обясни, че не е имал това предвид. На всички беше ясно, че Законът за хората с увреждания трябваше да бъде приет. Тези майки и хора имаха нужда от промяна. Мисля, че ще изкараме 4 години пълен мандат, но не трябва да си създаваме сами проблеми", посочи още Захариева и добави: Не виждам в парламента друга конфигурация за мнозинство.

Вицепремиерът коментира и последните акции на прокуратурата срещу семейство Баневи и повдигането на обвинение на Иво Прокопиев за пране на пари. "Всички искахме нашите правоохранителни органи да си вършат работата. Сега, когато започнаха проверки, започваме да говорим и питаме защо се правят сега тези акции. В системата работят много образовани хора и не мисля, че срещу някой ще бъде повдигнато обвинение след изтичането на срока на давност", обясни Захариева.

"Нормално е бизнесът да изказва определени недоволства от Бюджет 2019. Най-големият проблем е липсата на работна ръка. За това трябва да работим заедно. Мерките включват обучение и квалификация на безработни, наемане на чужди работници. Много наши съграждани изявяват желание да се върнат в България, но искат информация. Това са аспектите, върху които трябва да работим с бизнеса", каза още Захариева.

България няма да се откаже от нищо в историята си заради Македония. Историята трябва да ни бъде учител за грешките в миналото. Много е важно договорът между Македония и Гърция да не остане само на хартия, каза още Захариева.