Eкатерина Захариева поема координацията по въпросите на Европеюйския съюз, реши Министерски съвет днес.

Правителството прие промени в решението относно координацията по въпросите на Европейския съюз. Направеното изменение е свързано с произтичащите от приключването на Председателското трио на Естония-България-Австрия структурни и персонални промени в Министерския съвет, съобщи пресслужбата на кабинета.

До момента функциите на председател на Съвета по европейските въпроси се изпълняваха от министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова, която от Нова година се връща като депутат в Народното събрание.

С оглед осигуряване на устойчивост на провежданата от България политика към ЕС и ефективна защита на националния интерес, беше определен нов председател на Съвета по европейските въпроси, с което се гарантира непрекъсваемост на работата му, допълниха от МС.

За председател на Съвета по европейските въпроси беше определен заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, уточниха от правителствената пресслужба.