Европейската комисия ще представи днес втория годишен доклад за състоянието на върховенството на закона в ЕС, предаде БТА.

В частта, посветена на България, се очаква комисията да отбележи наложените наскоро от САЩ санкции срещу граждани на нашата страна по закона "Магнитски". Ще бъдат отчетени неприключилите законодателни промени, свързани с отчетността на главния прокурор.

В първия доклад за законността в ЕС миналата есен комисията посочи, че съществуват предизвикателства пред работата на съдебната система и на медиите в България. Отчетена бе нужда от повече средства за работата на институциите, заети с медийната среда. Комисията настоя да се прилага стратегията за противодействие на корупцията.

ЕК препоръча изграждане на образ на българските антикорупционни служби като независими, обективни и безпристрастни. Комисията изрази очакване за последователни окончателни присъди за корупция на високо равнище, както и за наказания при нарушения, свързани с подаване на неверни имуществени данни, лобизъм и конфликт на интереси.

Предвижда се изводите от новия доклад да бъдат взети предвид при одобряването на бъдещите разходи в ЕС от общия бюджет. Очаква се тази есен ЕК да съобщи за първите проверки, които е предприела по съмнения за нарушения на върховенството на правото с възможни последици при изплащането на европейско финансиране.

Все още Европейският съд не се е произнесъл по иска на Полша и Унгария срещу новите европейски бюджетни правила. Европейският парламент настоява ЕК да прилага правилата със задна дата от 1 януари тази година и заплаши комисията със съд, ако не последва този призив.