България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка и не се налага да се изготвят повече мониторингови доклади. Това съобщи bTV по информация от свои източници.

Говорител на ЕК официално не пожела да отговори дали това ще бъде последният доклад за нашата страна.

Самият доклад, за който засега се твърди, че е последен, ще бъде оповестен официално във вторник, 22 октомври. Предвижда се ЕК да приеме докладите за България и Румъния на заседанието си в Страсбург.

В доклада си от миналата година комисията бе посочила, че преди края на мандата си този месец ще направи поредната оценка. С това ЕК изразяваше очакване процесът на наблюдение на нашата страна да бъде приключен. Председателят Жан-Клод Юнкер беше обещал, че мониторингът ще приключи в рамките на неговия мандат. 

Краят на докладите за двете страни, дори и да настъпи, не означава, че наблюдението пада. Напротив - на наблюдение и оценка за спазването на върховенството на закона ще подлежат всички държави от ЕС, каквито са плановете на новата Европейска комисия, която се очаква да започне работа от декември.