Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс и еврокомисарите за правосъдието - Вера Йоурова, и за цифровата икономика - Мария Габриел, излязоха със съвместно изявление по повод годишнината от убийството на журналистката Дафне Галиция в Малта.

53-годишната блогърка беше взривена в колата си пред очите на сина си. Полицията заяви, че за бомбата е използван пластичният експлозив "Семтекс", съдейки по щетите, в автомобила е бил поставен около половин килограм - колкото е използван за свалянето на самолета на "Пан Ам" над Локърби през 1988 г.

"Днес се навършва една година от убийството на Дафне Каруана Галиция. Днес отдаваме почит на усилията и непоколебимостта на Дафне, Ян Куциак и много други журналисти, които в търсене на истината жертват всичко - понякога дори живота си. Това е и повод за всички нас в Европа да си припомним наша основна ценност: правото ни да говорим свободно", се казва в позицията на тримата, цитирана от пресслужбата на ЕК.

Комисията твърдо защитава свободата на словото и свободата на медиите. Демокрацията не може да просъществува, ако журналистите не могат да правят свободни репортажи, ако са подложени на цензура, ако им се пречи да критикуват властта и особено ако са сплашвани, тормозени, заплашвани и понякога дори убивани само защото вършат работата си. От журналистическата работа зависи самата демокрация", подчертаха представителите на Брюксел.

"Във връзка с това трябва да имаме предвид и подаващите сигнали за нередности, които често са източници за разследващата журналистика и които също имат нужда от закрила. Те разчитат на нас да осигурим тяхната безопасност - не трябва да ги разочароваме. Не искаме тези убийства да ограничат свободата на медиите. Гражданите трябва да могат да си съставят собствени мнения въз основа на свободни разследвания и независими репортажи. Ето защо отговорните за тези убийства трябва да бъдат изправени пред съда. Искаме цялата истина. Трябва да дадем ясен сигнал на всички журналисти: да се работи в Европа е безопасно. Ако журналистите са принудени да мълчат, демокрацията не функционира. Това няма да се случи в Европа. Не през нашия мандат", завършва изявлението на Тимерманс, Йоурова и Габриел.