Европейската комисия е готова да раздели България от Румъния по наблюдението, свързано с механизма за сътрудничество и проверка, след като днес беше представен поредният доклад. Това съобщиха за БТА източници от ЕК.

За да направи това и ако нашата страна изпълни изцяло изискванията за прекратяването на механизма, комисията ще приеме догодина самостоятелно решение. Това решение няма да бъде необходимо да бъде потвърдено от Съвета на ЕС.

Все още остава работа за вършене, коментира източникът. Той отбеляза, че се очаква допълнителен напредък у нас в реформата на съдебната власт за повишаване на професионализма, отчетността и ефективността; за извършване на професионални и надпартийни разследвания по обвинения в корупция на високо равнище; за още мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление

Докладът е насърчителен, а решението за закриването на механизма може да бъде взето дори непосредствено преди края на мандата на ЕК следващата есен, за да има време страната да изпълни изцяло изискванията, добави експертът. Той отбеляза, че разделянето на България и Румъния е свързано с нагласата всеки да бъде оценяван според собствените заслуги.

"Най-острият доклад по Механизма за сътрудничество и проверка" (в. "Адевърул"), "Бедствие в Брюксел - Европейската комисия срива Румъния със земята" (в. "Котидианул"), "Новост по отношение на Механизма за сътрудничество и проверка: България може да се отърве през 2019 г., Румъния - не" (информационен сайт Зиаре), са част от заглавията в румънските електронни медии във връзка с публикувания днес доклад на Европейската комисия за напредъка в прилагането на правосъдните реформи.

Вестник "Адевърул" посочва, че докладът по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за Румъния е изключително критичен по адрес на правителството и парламента на страната, като основните обвинения са насочени към атаките срещу правосъдието. ЕК иска от Букурещ "незабавно" да спре прилагането на правосъдните закони, както и всички назначения и уволнения на високопоставени прокурори, които са в ход, пише изданието.

Приемането на правосъдните закони и натискът върху независимостта на съдебната система, по-специално върху Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), са предизвикали съмнения за необратимостта на напредъка, постигнат от Румъния, посочва в. "Гъндул".

В. "Котидианул" пише, че ЕК също така е поискала блокиране на влизането в сила на предложените изменения в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс и е призовала Букурещ да се съобрази напълно с всички препоръки в рамките на МСП, както и тези на Венецианската комисия и Групата държави срещу корупцията (ГРЕКО).

Информационният сайт Зиаре изтъква, че за първи път България е разделена от Румъния по отношения на МСП, тъй като София е получила срок за прекратяване на мониторинга през 2019 г., а Румъния - не. Според първия заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс Румъния е направила "стъпки назад" през последната година по отношение на борбата срещу корупцията и независимостта на съдебната система.

Изданията отбелязват също, че днес Европейският парламент е приел резолюция за правовата държава в Румъния, която изразява "дълбокото безпокойство" на евродепутатите спрямо реформата в правосъдното и наказателното законодателство и "осъжда насилствената и несъразмерна намеса на полицията при протестите в Букурещ през август."