Европейската комисия дава "зелена светлина" на българския План за възстановяване и устойчивост. Това заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен от Гранитната зала на Министерски съвет в София на съвместна пресконференция с премиера Кирил Петков.

Тя е на посещение у нас, за да представи оценката на Комисията на Плана за възстановяване и устойчивост на България по линия на NextGenerationEU.

"Българският план е изключителен, почти 60 процента от него са за подкрепа на Зеления преход. Той отговаря на много условия, които са доста високи", заяви председателят на ЕК.

Фон дер Лайен подчерта, че с нетърпение чака посещението си в Софийския университет.

"Знам, че това е мястото на България, където са върховите постижение на България. Ние говорихме да съчетаем върховите постижения в науката с бизнес сектора, за разработването на продукти, които да създадат пазарна стойност. Знам за иновативни проекти, например сателитната технология. Такива проекти са важни, за да запазим икономиката и обществото устойчиви", допълни председателят на ЕК.

По думите й, големият план за възстановяване и развитие на обща стойност от 800 милиарда евро е следващата стъпка към това да се преустрои ЕС за следващите поколения. 

"В него има три основни стълба - Зеленият пакт и темата за чиста енергия, дигитализацията, инвестиции да направим нашите общества по-силни, устойчиви и конкурентоспособни. Затова днес ЕК дава зелена светлина на България за Плана за възстановяване и устойчивост. Почти 60% от Плана подкрепя зеления преход, това е изключително. Имаме нужда от България в прехода към зелена и устойчива икономика. Декарбонизацията и законообвързващи ограничения за емисията знаем колко са важни. Инвестициите за взаимовръзките с Румъния и Гърция също са изключително важни, за да не бъдем повече зависими от руски газ и въглища, да се диверсифицираме от надеждни източници", посочи Урсула фон дер Лайен.

"Втората тема е цифровият преход. 450 млн. Евро ще се концентрират на българските студенти и работници за правилните дигитални умения. По този начин този план отговоря на изискванията за зелен преход и диверсификация. Много важна е схемата за засилване на минималния доход и подкрепата на най-уязвимата. Това е много важна тема, защото виждаме недостатъците на здравната система - покрай пандемията видяхме колко е важна работата на хората на първа линия", каза още председателят на Еврокомисията.

След като даде положителна оценка за българския план, Урсула фон дер Лайен връчи на министър-председателя почетен плакет.

Премиерът Кирил Петков отчете от своя страна, че планът представлява 10% от българската икономика. Той предвижда инвестиции срещу реформи в различни сектори. 

"Този план е работещ, иновативен и наистина ще осигури модернизацията на България. Едно голямо благодаря на Урсула за присъствието ѝ и за предаването на плана, който е финализиран. Този план е близо 10 процента от нашата икономика. Дава възможност да си гарантираме енергийната сигурност и да използваме най-нови технологии, да отключим потенциала на геотермалите, използвайки нашата минерална вода за енергия, да реформираме върховенството на закона за засилен контрол върху главния прокурор с назначаването на съдия, който временно ще е прокурор, КПКОНПИ да се реформира и да започне да работи, да модернизираме железниците, да инвестираме в образованието, в изследванията и модернизациите." - каза Петков.

В жп транспорта са предвидени 62 нови влака и нови градски железници. Планът предвижда 1,3 млрд. лв. за икономическата трансформация на България.

Председателят на ЕК благодари на българското правителство за помощта, която оказва на украинските граждани, търсещи спасение от войната у нас. Фон дер Лайен увери, че ЕС ще подкрепи със средства българската страна във връзка с тази солидарност. И отново подчерта, че България прави изключително много за тях.