По-рано днес КЗК забрани придобиването на контрол от страна на "Инерком България" ЕАД върху дружествата на ЧЕЗ в България.

В процеса на проучване Комисията е установила, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

Управляващите отказаха да коментират решението на Комисията за защита на конкуренцията за спиране на сделката за продажбата на ЧЕЗ на "Инерком България" с аргумента, че това е независим орган.

Делян Добрев от ГЕРБ отказа коментар по темата пред журналисти в парламента. Това е решение на независим орган, отбеляза той.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова също посочи, че има компетентен орган и това е КЗК. Оттук нататък цялото производство ясно е разписано в съответния закон, каза тя в отговор на въпрос какво следва след решението на КЗК. Ние сме правова държава, всеки трябва да работи в рамките на своята компетентност, добави министърът.

Енергийната сигурност никога не е била застрашена, заяви Теменужка Петкова. "ЕРП-тата работят абсолютно ясно, точно и прозрачно. Има Комисия за енергийно и водно регулиране, която упражнява контрол върху тяхната лицензионна дейност", посочи тя. Оттук нататък държавата е на своето място, енергийната сигурност е гарантирана, каза министърът.

БСП поздрави Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ за решението за спиране на сделката за ЧЕЗ. "Още откакто избухна скандалът с ЧЕЗ, парламентарната група на БСП последователно и аргументирано изразяваме съмнение, че тази сделка не отговаря на българските закони. Днес имаме първото потвърждение за това. Поздравяваме КЗК за навременното решение. То доказва, че много от аргументите ни, по които спорихме, са били верни. То показва, че противопоставянето на подобен род сделки има смисъл и води до резултати", заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на групата на БСП Крум Зарков.

От БСП призоваха и другите сезирани по казуса с ЧЕЗ органи "да не се крият от своята отговорност", да извършат необходимите проверки и да излязат със съответните решения.

Тъй като многократно беше заявено желанието на ЧЕЗ да напусне страната ни, ако ЧЕЗ още има такова желание, и ако тази сделка с "Инерком" не може да се случи, то ние настояваме правителството още отсега ясно да заяви, че държавата има интерес от участие и закупуване на акции в този ключов за страната ни сектор, каза Зарков.

Той посочи, че решението на КЗК означава, че сделката не може да се случи, и ако ЧЕЗ желаят да продадат, трябва да започнат от начало.

По отношение на отказа на ГЕРБ да коментират решението на КЗК Зарков заяви, че решенията на регулаторите и на съда се изпълняват. Но това, което от ГЕРБ биха могли да признаят, е че съмнения, които бяха очевидни за много хора и които бяха изказвани от нас, се потвърждават, допълни Зарков.

КЗК доказа, че има държавни органи, които обективно и независимо обследват обстоятелствата около една сделка и не се притесняват да вземат решение, дори когато то не е толкова изгодно за някой чужд инвеститор. Така зам.-председателят на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов коментира пред журналисти в парламента решението на антимонополния орган, свързано с продажба на активите на ЧЕЗ в България на "Инерком".

Приветстваме и напомняме, че от първия ден, когато започна скандалът, призовахме българските институции да си свършат работата, подчерта депутатът. Веселинов все пак уточни, че предстои да се запознаят с мотивите и напомни, че има и "втора спирачка за тази сделка - КЕВР", и българските потребители трябва да бъдат спокойни.

Нашето виждане винаги е било, че тези дружества не трябва да се раздържавяват и държавата би била най-отговорният стопанин на стратегическата за България инфраструктура, посочи още Искрен Веселинов.

Той и колегата му Александър Сиди са внесли в енергийната комисия предложения за критериите, по които КЕВР да може да се произнася за подобни сделки. Да пита ДАНС, МВР, да проследи дали има съдебни решения, по които приобретателят на акциите има наложени наказания за нарушаване на обществения ред, дали заплашва националната сигурност, изреди депутатът.

КЗК е уважаван, независим регулаторен орган с ясно разписани компетентности. Той е изложил своите мотиви върху 28 страници, с които тепърва ще се запознаем. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на КЕВР Иван Иванов в коментар на решение на КЗК за спиране на сделката за продажбата на ЧЕЗ на "Инерком България".

Нека видим как ще се случат нещата, в момента има решение на КЗК с незабавно изпълнение, заяви Иванов.