Много е важно повишаването на квалификацията на контролните органи и административният им капацитет, заяви кандидатът за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов на заседание на парламентарната здравна комисия днес. В рамките на заседанието той отговаряше на депутатски въпроси.

Михайлов отбеляза, че акцент ще бъде поставен върху изпреварващия контрол и планиране на проверки на база анализ на риска.

Относно партньорството с Българския лекарски съюз (БЛС) и Българския зъболекарски съюз (БЗС), Михайлов подчерта, че ще работи с двете организации в дух на партньорство и диалогичност. Той каза, че за него е важно да има смесени комисии с посочени от двата съюза представители при обсъждане на различни въпроси. Михайлов напомни, че при неизразходвани средства за здравноосигурителни плащания за медицински дейности за текущата година, парите се разпределят съвместно със съсловните организации. Този механизъм безусловно трябва да се спазва, коментира той.

По-справедливо разпределение на средствата от НЗОК означава парите да отиват реално при тези, които извършват медицинските услуги и предоставят лекарства, изделия и помощни средства, а не при тези, които извършват злоупотреби, заяви кандидатът.

Той лансира и идеята си за създаване на система за изпращане на съобщения до осигурените лица за извършено лечение или преглед, като целта е да има повече информация за дейностите, както и обратна връзка от пациентите.

Един от поставените въпроси към кандидата за управител на НЗОК беше свързан с медийни публикации за сделки с недвижими имоти. Очевидно, че тенденциозно се търси нещо, което да бъде посочено и да бъде развита теза върху него, коментира Михайлов.

Станимир Михайлов е единственият кандидат за управител на НЗОК и е номиниран от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".