По-скоро не бих я приела, била съм в предишните две служебни правителства, не е лесно, каза Захариева в сутрешния блок на bTV.

Според нея след загубата на президентските избори премиерът в оставка Бойко Борисов не се държи като обиден, а действа отговорно.

Тя предположи, че с думите си за кръга „Агнешки главички” Борисов има предвид
В нощта на изборите в неделя, след като обяви, че кабинетът подава оставка, той завърши с думите: "Приятна игра на "Агнешките главички". За хора от този кръг се смятаха политиците от СДС от 2000 г. против Иван Костов и Надежда Михайлова - Никола Николов, Красимир Каменов, Панайот Ляков, Пламен Иванов, Илиян Попов, Даниела Николова.

Захариева, като десен човек, със съжаление подчерта още, че дясното се саморазпада.

"Лошото е, че не се учим от миналото и грешките и продължаваме да разбиване дясното политическо пространство”, каза още тя.

Финансовият министър в оставка Владислав Горанов също не пропусна по Нова телевизия да нападне досегашните коалиционни партньори на ГЕРБ и по специално ДСБ. Той припомни, че КТБ е създадена още по времето на Иван Костов. Той отдели и специално внимание на кръга "Агнешки главички" и как се е случвала приватизацията през 2000 г.

Финансовият министър явно визираше тогавашния разградски депутат от СДС Никола Николов, който бе нарочен за създаването на този кръг и приватизацията на редица държавни фирми.

Николов, заедно с Иво Прокопиев се смятат за основни радетели на новата формация, която организира Радан Кънев, след напускането му на РБ. От тях се очаква и да финансират новата формация.

"Борисов 2" може да управлява до 22 януари?

Запитана на кого президентът трябва да връчи мандат за съставяне на правителство, след като ГЕРБ и БСП заявиха, че ще го върнат,  министърът в оставка Екатерина Захариева отговори, че би го посъветвала да се ориентира от резултатите на президентските избори, при които трета бе коалицията „Обединени патриоти”.

По-рано обаче пред bTV Красимир Каракачанов заяви, че ако президентът Росен Плевнелиев връчи мандат за кабинет на Патриотите, те биха го върнали. Това обаче е неговото лично мнение, днес партиите от коалицията ще обсъждат позицията си.

Теоретично е възможно кабинетът „Борисов” да управлява в оставка до встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев на 22 януари, каза още Екатерина Захариева, като изтъкна, че няма срок за връчване на първи мандат за съставяне на кабинет.

По повод изявленията на премиера, че Иво Прокопиев е кадрувал в първия му кабинет, Захариева каза, че не е усетила натиск нито от кръга „КОЙ”, нито от кръга „Капитал”.

"Като правосъден министър сама избрах екипа си и съм оставена да работя по съдебната реформа”, каза тя.

Захариева обясни, че стои еднакво близо и до премиера Борисов, и до президента Плевнелиев, в чийто екип бе.

„Между тях няма напрежение, имат добър контакт и си говорят”, допълни тя.