Източноевропейските държави могат да наложат вето на сделката за Брекзит, ако продължи политиката на унищожаване на икономиките ни чрез пакет "Мобилност". Това каза евродепутатът от Европейските консерватори и реформисти/ВМРО Ангел Джамбазки пред "Фокус".

Евродепутатът каза това във връзка с предстоящото гласуване на новите мерки от пакета "Мобилност" в Европейският парламент, които пряко засягат интересите на българските превозвачи и обещават да се отразят негативно (катастрофално) върху икономическите резултати на транспортния бранш.

Пакетът мобилност предвижда изравняване на заплатите на международните шофьори в ЕС, те да почиват поне 1 седмица след курс, а камионите да се връщат в страната на изпращача.

Преди дни транспортните министри от ЕС приеха предложението на Франция с малки поправки. Страните от Източна Европа, сред които и България, имаха квота да блокират пакета, но в последния момент Чехия и Словакия промениха позицията си.

"На тези наши "колеги", "съюзници" трябва много ясно да се заяви: "Aко вие продължите с тази политика на унищожаване, на кражба, на задушаване на българската и източноевропейските икономики, ние ще потърсим обратнoпропорционални мерки в защита на собствения си интерес", каза Джамбазки.

Той уточни, че в пакета "Мобилност" няма как да има вето, защото транспортът не е сфера, в която може да се налага такова, но има други начини на противодействие.

"Например, идва Брекзит. Спокойно източноевропейските държави могат да кажат, че ако не се спре тази кражба на бизнес, ние ще наложим вето върху сделката за Брекзит. Крайно време е да защитим своя интерес. 10-15 години ние само отстъпваме, казваме "Да" на всичко, съгласяваме се, съобразяваме се с европейските ценности и плащаме сметката", коментира евродепутатът.

По думите му налагането на вето по някакъв въпрос е най-ефективната мярка, която можем да предложим.

"Не само България, а и други европейски държави, които са засегнати, могат да обсъдят на правителствено ниво една обща позиция, ако тези предложения не бъдат изтеглени. Тези източноевропейски държави спокойно могат да наложат вето на сделката за Брекзит и тогава всички ще пострадат равно. Не само ние", каза още Джамбазки.