Евродепутатът Ангел Джамбазки обвини Македония, че не спазва договора за добросъседство и приятелство с България.

"Отдавна трябваше да бъдат приведени редица мерки, като например - трябваше да приключи използването на езика на омразата, трябваше да бъдат издадени учебници на български език, не трябваше да се правят антибългарски изказвания. Нищо от това не се е случило все още, каза Джамбазки.

Според него това тревожи българското общество. Г-н Заев се бави, обещава на всеки всичко, но не изпълнява поетите задължения. И това няма да доведе до добър ефект и до добър краен резултат. Нашият призив към г-н Заев е да спазва този договор, ако желае да продължи да получава подкрепата и на нас като европейски представители, и на българското общество като цяло, добави той.

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев също изрази разочарование от езика на омразата срещу България в някои македонски медии. По време на обсъждането на доклада за напредъка на западната ни съседка по пътя към членството й в ЕС, той заяви, че Македония винаги е била неизменна част от Европа, както и част от българското наследство.

Всички исторически спорове трябва да бъдат решени по пътя на добросъседството, толерантността и историческата справедливост. Във връзка с това не мога да скрия моето разочарование от продължаващите антибългарски изказвания в някои македонски медии. Не само физическите граници трябва да бъдат символични, нашето общо бъдеще, за което работят правителствата и на България, и на Македония, но и духовните граници, които бяха изградени от тоталитарните режими, говора на омразата, всичко това трябва да бъде преодоляно по пътя на европейската интеграция, каза Ковачев.