Евродепутатът Ангел Джамбазки се обърна към вицепрезидента на ЕК Франс Тимерманс, в което го призова да признае, че е станал жертва на фалшиви новини за смъртта на журналистката Виктория Маринова.

Вие бяхте сред множеството високопоставени служители, които бързо осъдиха убийството. За съжаление, Вие също така започнахте да развивате хипотези за причината за престъплението. Прибързахте със заключенията и решихте да сочите с пръст, допълва още евродепутатът от ВМРО - БНД, като призова за извинение.

Обръщението към втория човек в ЕК българският представител в ЕП Ангел Джамбазки отправи след изявлението, с което Франс Тимерманс осъди убийството на журналистката Виктория Маринова като престъпление срещу свободата на словото.

Това сериозно наруши работата на българската полиция, която работи неуморно, за да използва горещите следи от престъплението, продължава заместник-председателят на ВМРО и допълва, че циганската престъпност е сериозен проблем в страната. Той се простира от баналната дребна кражба, през изнасилвания и често убийства, пояснява още евродепутатът.

Освен до Тимерманс българският евродепутат Ангел Джамбазки е изпратил идентични писма и до комисар Вера Йоурова, Ска Келер, Ги Верхофстатд и Манфред Вебер.

Припомняме, че още в неделя вечерта десетки лидери и представители на различни политически и неправителствени организации на високо равнище, подведени от прибързаните заключения, внушени до голяма степен от определени политически кръгове, поставиха България сред страните, в които журналистите имат най-малко права и са преследвани заради своята работа. Силата на социалните мрежи, които, за съжаление, се превърнаха и в най-голямата платформа за фалшиви новини, този път изкриви истината не за един човек или един факт, а представата за България. Тенденциозно или не водещи български политици и общественици също станаха проводник на неверни факти, които не само допълнително нагнетиха напрежението в страната, но станаха основателни аргументи срещу държавността и реалното място и роля на страната ни в Европа. Тази изкривена истеричност, представена като истина, остави тъмна сянка върху Родината ни.

Ние, Патриотите от ВМРО - Българско национално движение, поднасяме своите искрени съболезнования на близките и роднините на Виктория Маринова. Ценим високо нейния професионализъм и социалната и ангажираност. Дълбоко скърбим за погубения живот на една млада българска майка и грубо осъждаме бруталното и убийство.

Нека обаче отново да подчертаем, че сме категорични и в това, че никой няма право да хули цял един народ, цялата държава заради зверствата на един маргинален тип без никаква ценностна система.