Учреденото от икономистите Александър Томов, Гарабед и техни съмишленици движение "Заедно за промяна" инициира подписка за издигането на президента Румен Радев за втори мандат, съобщиха от ръководството на движението на пресконференция в БТА.

От движението предлагат на опозиционните парламентарни и извънпарламентарни сили да заявят подкрепата си за Румен Радев и призовават всички да се включат в подписка за издигането му за втори президентски мандат.

"Президентът открито и смело застана миналата година на страната на протестите, той не раздели нацията, както го обвиняват неговите критици, а стана знаме и обединяваща сила на всички, които са недоволни от корупцията, ниските доходи и слабото управление на страната. Румен Радев стана естествен лидер на промяната, за която жадува по-голяма част от българския народ", се посочва в документа, представен от проф. Гена Велковска, член на ръководството на Движение "Заедно за промяна".

Като посочват, че в протестите миналата година участваха хора с различна идейна ориентация, които ще се явят на парламентарните избори на 4 април чрез няколко блока, от движението заявяват, че това не отменя задачата да се постигне максимално възможна предизборна и следизборна консолидация на всички, които се борят за промяна на модела на властта. От движението посочват, че президентът Радев е логичното обединяващо звено между всички тях.

От "Заедно за промяна" заявяват също, че подкрепата на инициативата им е ясен разграничителен знак между привържениците на статуквото и тези, които искат промяна.

Документът е подписан ръководството на Движение "Заедно за промяна" - проф. Александър Томов, проф. Гена Велковска, проф. Лъчезар Аврамов, проф. Динко Динков, проф. Иван Станков, проф. Трендафил Митев, проф. Гарабед Минасян, проф. Ганчо Ганчев, Васил Младенов, Димитър Митев, Николай Къркеланов, както и от други 60 представители на движението.

Александър Томов посочи, че първият етап на инициативата ще бъде до края на март, като целта е да се търси обединяващо звено на всички, които искат политическа промяна. Ще имаме нужда от обединение след изборите, формиране на стабилно правителство и стабилизация на държавата, допълни той.

Единението се получи по време на протестите миналата година - президентът Радев застана категорично страната на тези, които искат промяна, посочи още Томов. В отговор на въпрос Александър Томов коментира, че от всички президенти на България двама са заемали категорична позиция, когато се е налагала промяна - д-р Желю Желев и Румен Радев .

Александър Томов беше категоричен, че не са искали разрешение от президента Радев за подписката, нито са търсили неговото мнение. Тя е изключително тяхна инициатива.

На въпрос Томов смята, че ако подписката им успее, ДПС няма да може да играе решаваща роля в изборите за президент.