Дванайсет човека са под електронно наблюдение, каза правосъдният министър Данаил Кирилов от парламентарната трибуна в отговор на въпрос.

"Системата за електронно наблюдение на правонарушители е въведена в експлоатация от 24 април 2019 г. Към настоящия момент под електронно наблюдение да поставени 12 лица - 10 с наложени ограничения в свободното предвижване и двама с наложени мерки "задължителна регистрация по настоящ адрес", обясни Кирилов.

Тепърва МП ще запознава съдиите с работещата система. Внимателно се прави преценка на кого се прилага.


От 1 юли тя ще бъде надградена с до 250 човека, посочи Кирилов и припомни, че се работи в посока за нов затвор в София.

Както е известно, системата за проследяване е израелска, а устройствата са два вида - на радиочестота и с GPS. Гривните се поставят на глезена.

Лицата, които подлежат на наблюдение, са три категории - лишени от свобода, които са настанени в затворнически общежития от открит тип, лица с наложени пробационни мерки "ограничение в свободното придвижване" и "задължителна регистрация по настоящ адрес", както и лица с наложена мярка "домашен арест".

Правосъдният министър обясни, че електронното наблюдение е в тестов период.

"С моя заповед е разработена и одобрена стратегия за развитието на пенитенциарната система в България за периода до 2025 г.", заяви Кирилов. Той уточни, че в изготвянето на стратегията са взети предвид вътрешни и международни актове и стандарти в областта на налагането на наказания.