Двама бивши премиери са кандидати за народни представители за 46-то Народно събрание от Пловдив. Това са Бойко Борисов, министър-председател на България в последните три мандата, и Жан Виденов, премиер в периода 1991 - 1996 година, предаде БТА.

Бойко Борисов е начело на листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив-град (16 МИР), където до трето място няма промяна в сравнение с тази, с която бившите управляващи се явиха на изборите на 4 април. Втори е бившият кмет на Пловдив, управлявал града два мандата, Иван Тотев, а трети е Радослав Чолаков. Изненадата е, че Вежди Рашидов и Спас Гърневски отстъпват предните места на млади хора, като Рашидов го няма в листата, а Гърневски е на последно място. В областта няма изненади, там отново е водач Дани Каназирева, безпартийна, областен управител на Пловдив при управлението на ГЕРБ.

Жан Виденов е водач на двете пловдивски листи - 16 и 17 МИР на коалиция "Ляв съюз за чиста и свята република", в която влизат четири партии от левия спектър.

В Пловдив БСП този път залага на проф. Иво Христов, който замести лидерът на партията Корнелия Нинова. Без промяна остава листата в Пловдив-област и това Манол Генов, с три депутатски мандата зад гърба си. Като цяло в Пловдив листата е коренно различна от тази, с която социалистите се явиха на изборите за 45-то НС. Тя бе наредена служебно, след като Градския съвет на партията отказа да направи това.

"Има такъв народ" в Пловдив и областта ще разчита на Тошко Йорданов, като този път в града трикратната ни световна шампионка по шах Антоанета Стефанова отстъпи едно място назад и е на трета позиция.

Николай Хаджигенов и Мария Капон са начело на пловдивската листа на "Изправи се! Мутри вън!" Четвърти е скулпторът Георги Иванов, известен като Жорж Трак, който влиза в битката по покана на Татяна Дончева. В Пловдив-област листата се води от Румен Йончев. По думите на Капон партията се явява с почти идентични състави в сравнение с 4 април, същите са и амбициите им - "за воля, смелост и упоритост в промяната, която очаква България".

Няма изненади и в двете листи на "Демократична България". Начело в Пловдив-град е Христо Иванов от "Да, България", а в областта води Велизар Шаламанов. Изненада обаче е водачът на партия Движение "Заедно за промяна" бизнесменът Ветко Арабаджиев, обвиняем за данъчни измами.