Трите партии обявиха, че договорът не се изпълнява, което е причината планината да е блокирана за гражданите на София.

През декември 2007 г., при кмет Бойко Борисов и мнозинство на ГЕРБ в Столичен общински съвет, въжените линии за достъп на софиянци бяха продадени на регистрираното същата година дружество “Витоша ски“ ЕАД, припомня ДСБ. Според тях новият собственик и към настоящия момент отказва да поддържа и модернизира съоръженията, въпреки че приватизационният договор го задължава да инвестира в лифтовете и да запази предмета на дейността им, а именно превоза на хора в планината.

"За съжаление, вече над десет години, планината ни е отнета и превърната в заложник на конюнктурни интереси", заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов. По думите му се е стигнало до там през 2018 г., когато София е Европейска столица на спорта, на Витоша да цари транспортен хаос и да не се използват пълноценно разнообразните възможности за масов спорт.

По думите му е нужна ревизия на договора, за да може общината да започне да прави политика за Витоша.

"Имаме обаче достатъчно причини, да сме наясно че общинският съвет няма да предприеме нищо, че няма да бъде измислена политика, включваща гражданите. Затова правим заявка, че ние ще започнем такъв дебат, ще създадем платформа за провеждането на такава дискусия, така че самото общество да изготви тази визия. Витоша и общината са в плен на олигархични интереси. Освобождаването на Витоша е битка и за освобождаването на София", обяви Иванов.

Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева прочете декларация, която ще бъде представена на общинския съвет. В нея се настоява в бюджета, който общината ще гласува, да бъдат предвидени средства за премахване на старите съоръжения, да се подобрят транспортните връзки до планината, както и да започне публична дискусия за развитието на туризма в планината.

"На нея да бъдат обсъдени възможностите за изработването на цялостен план за развитието на ски и други спортове, проучване на възможностите за нови писти и връзка между съществуващите без излишна сеч и премахване на морени", заяви още Георгиева.

Елен Герджиков, шеф на СОС, написа във Фейсбук: 

През последните два дни в публичното пространство се разпространява една лъжа, която се чувствам длъжен да опровергая. Твърди се, че решението за приватизация на "Въжени линии" ЕАД през 2007 г. е гласувано от групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет.

Да, гласувано е през 2007 г., но през месец юли (26.07.2007), когато в СОС все още няма нито един представител на ГЕРБ.

За сметка на това там са БСП (19 човека), СДС (10), ССД (9), Гергьовден (6), ДСБ (6), Демократи за София (5), НДСВ (4) и 2-ма независими.

В изпълнение на това решение Агенцията за приватизация извършва процедурата и нейният тогавашен директор подписва договора.

(....)аз продължавам да вярвам, че след приемането на Плана за управление на парк Витоша и при последващите процедури по приемане на специализирани устройствени планове Столична община ще има достатъчно лостове да изисква инвестиции и модернизация на съоръженията, без значение кой е операторът. За нас е важно да гарантираме на софиянци достъпа до планината.